Popularna turistička destinacija u Grčkoj, koju posećuje i veliki broj naših turista, proći će kroz veliku obnovu kako bi se sačuvala popularna plaža, svojevremeno proglašena i najboljom na svetu.

Plaža Navajo (brodolom) na kojoj se nalazi olupina broda, stara više od 40 godina, predstavlja simbol Zakintosa. U pitanju je mala uvala sa kristalno čistim morem.

Brod "MV Panajotis" se nasukao osamdesetih godina, a glasine koje su ga pratile su samo povećale interesovanje za ovim destinacijom.

U međuvremenu je olupina zadobila značajna oštećenja zbog čega je plaža zatvorena za javnost od septembra 2022. nakon što je ogromno kamenje palo u zaliv. Postoji bojazan da će olupina sada potpuno nestati.

Radovi bi trebalo da počnu početkom 2025. godine, a u infrastrukturu će biti uloženo 370 miliona evra.

Renoviranje olupine je već počelo, a kada sve bude završeno, turistička destinacija će biti pod kontrolom lokalnih vlasti Zakintosa.

Planira se i gradnja plutajuće marine, proširenje luke, poboljšanje rukovođenja otpadom i slično.

Jedan od predloga je i da se kontroliše ulaz na plažu metodama elektronskog plaćanja.

Priča o brodu sa Zakintosa

Plaža Navajo (Navagio) ranije poznata kao Agios Georgios (Sv. Đorđe), postala je improvizovano brodsko groblje kada se brod "MV Panajotis" nasukao u oktobru 1980. godine.

Dosta se spekulisalo o tome kako je dospeo tu, a pričalo se i da je "MV Panajotis" bio švercerski brod.

Kada je policija otkrila nedozvoljene radnje i saterala brod u ćošak do uvale, tada se i nasukao.

Drugi kažu da je brod zaista učestvovao u švercu cigareta, alkohola i žena, ali da se zbog kvara motora jednostavno nasukao u zalivu.

Prema jednoj teoriji, Haris Kompoteklas je švercovao cigarete iz Jugoslavije i Albanije kako bi stigle do Italije. Na ovom putu, bio je primoran da ukrca dva italijanska krijumčara, a onda ih je navodno zatvorio kako bi svu robu uzeo za sebe.

Međutim, zbog iznenadnih loših vremenskih uslova, morao je da usidri brod u zalivu. Dok su on i njegova posada navodno pokušavali da spasu teret, veći deo robe su odneli talasi.

Kapetan je uhapšen zajedno sa njegovom posadom, dok su Italijani deportovani.

Šta se zaista dogodilo na brodu sa plaže Navajo?

Nedavno je kapetan broda, poreklom sa Kefalonije, Karalambos Kompotekras-Kocoros, otkrio šta se dogodilo te noći.

Kako je rekao, brod je isplovio iz Argostolija na Kefaloniji za luku Drač u Albaniji 6. septembra 1980. Kada je pošiljka bila utovarena i kad je došlo vreme za povratak, 2. oktobra 1980. godine, brod je završio nasukan na tadašnjoj plaži Svetog Đorđa u blizini Volimesa zbog loših vremenskih uslova i mehaničkog kvara, preneo je sajt Via Balkans.

Pogled iz vazduha na olupinu broda na plaži Navajo na grčkom ostrvu Zakintosu
Mihai Popa - Travel / Alamy / Alamy / Profimedia Olupina broda na plaži Navajo jedan je od simbola Zakintosa

"Prijavio sam slučaj nadležnima, ali pošto pristup plaži nije bio moguć preko kopna, nismo bili u mogućnosti da zaštitimo teret. Zbog toga, deo pošiljke je ukraden zajedno sa raznom opremom. Svi ukradeni predmeti su tokom narednih dana pronađeni u lokalnim selima", naveo je navodno kapetan.

Olupina nije uklonjena, ali je zato postala deo lokalnog folklora i turističke ponude. Do plaže se, inače, može doći samo brodom.

(EUpravo zato/Express.co.uk)