Gradonačelnik Marseja Benoa Pajan izjavio je kako želi da spreči vlasnike nekretnina da zarađuju tako što će ugrožavati komšije i štetiti infrastrukturi i ekologiji grada.

Govoreći za radio stanicu Franceinfo, Pajan je naveo da do 75 odsto investitora u gradu nije iz Marseja. Takođe je sugerisao da većina iznajmljuje svoju imovinu koristeći sajtove za kratkoročno iznajmljivanje, poput Er-bi-en-bija.

"Svakoga ko želi da kupi nekretninu kako bi je iznajmljivao, obavezaćemo da mora da je iznajmi na duži rok", rekao je Pajan i dodao da će u borbi protiv prekomernog turizma koristiti sva dostupna pravna sredstva.

Ovo nije prvi put da gradonačelnik drugog po veličini francuskog grada jasno ističe svoje stavove o iznajmljivanju putem Er-bi-en-bija i sličnih platformi.

Kakav je plan za borbu protiv prekomernog turizma u Marseju?

Pajan je i ranije govorio da želi da zabrani ljudima koji imaju dve ili više nekretnina, da ih stavljaju na platforme za iznajmljivanje smeštaja.

Trenutno, oni koji u Marseju žele da iznajme drugu nekretninu moraju od gradske skupštine da traže odobrenje za promenu namene, i da sačekaju da im to zakonski bude odobreno.

Pajan tvrdi da je, pre nego što je postao gradonačelnik 2020. godine, odbijano četiri odsto zahteva, dok je danas, kako kaže, taj broj 82 odsto.

"U Marseju će postojati najstroži propisi u Francuskoj za borbu protiv iznajmljivanja na Er-bi-en-biju", rekao je Pajan za radio "Maritimu".

Inače, zajedno sa Parizom, Marsej je osnovao takozvanu "Er-bi-en-bi brigadu" koja radi na identifikaciji ilegalnih lista, dok cela Francuska ima stroga pravila za iznajmljivanje preko ovog sajta, a lokalne vlasti takođe mogu da imaju svoja pravila ukoliko to žele.

Poslednjih godina se sve veći broj gradonačelnika i lokalnih samouprava odlučuje upravo na to, kako bi suzbili prekomerni turizam koji narušava kvalitet života lokalnog stanovništva.

Pariz je, na primer, vodio dugu pravnu bitku koja se završila presudom Evropskog suda pravde, pa sada vlasnici stanova za iznajmljivanje moraju da traže lokalno ovlašćenje kada žele da ih iznajmljuju na kratak period.

Povrh ovih propisa, svi vlasnici imovine, bilo da su Francuzi ili ne, koji iznajmljuju svoje nekretnine u Francuskoj preko Er-bi-en-bija moraju da prijave prihod francuskim poreskim organima.

Sam Er-bi-en-bi takođe poreskoj upravi Francuske dostavlja detalje o svim godišnjim zakupima, što znači da je izdavanje imovine u zemlji sada manje privlačno nego što je bilo ranije.

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)