Švajcarska je poznata po svojim zadivljujućim planinama, čistim jezerima i prelepim gradovima. Međutim, ona je takođe jedna od najskupljih destinacija na svetu. Srećom, u jednom od njenih poznatih gradova turisti mogu istraživati bez brige o troškovima prevoza.

U Ženevi, Švajcarskoj, turisti mogu koristiti veoma umrežen gradski prevoz bez plaćanja. Svako ko boravi u odobrenom smeštaju, bilo da je to hotel, hostel ili kamp, ima pravo na besplatnu Transportnu karticu za vreme svog boravka.

Kartica omogućava besplatno, i neograničeno, putovanje unutar gradske mreže unireso zone 10, sistema javnog prevoza koji pokriva ceo kanton Ženeve, osim Selinjija. To uključuje prevoz autobusom, tramvajem, vozom, pa čak i čamcem.

Turisti mogu dobiti karticu kontaktiranjem smeštaja u kojem će boraviti, a koji mora biti registrovan u Ženevskom turističkom kongresu. Trebalo bi da dobiju link za popunjavanje obrasca tri dana pre dolaska u grad. Nakon popunjavanja obrasca, odmah će dobiti svoju besplatnu digitalnu verziju Transportne kartice za Ženevu.

Ako putujete u grupi, osoba koja je napravila rezervaciju primiće mejl sa linkom za registraciju svih ostalih osoba koje borave u sobi.

Kako se kretati po Ženevi

Možda je najbolji način za kretanje gradom ženevski vodeni transport (Geneva’s Mouettes), besplatan je za turiste sa svojim putnim kartama.

Mali žuti čamci voze svakih 10 minuta i prevoze lokalno stanovništvo oko legendarnog Ženevskog jezera u gradu, zaustavljajući se u četiri luke: Pâquis, Eaux-Vives, De-Chateaubriand i Mont-Blanc, piše metro.co.uk.

Prema Ženevskoj turističkoj veb stranici, to je najlakši način da se putuje s jedne strane na drugu.

Osim svoje obimne mreže prevoza, Ženeva je takođe veoma pogodna za pešake. Grad ima mnogo šetališta, uključujući istorijski Stari grad, užurbani distrikt Pakvis, smešten odmah pored obale jezera, i O-Viv, još jedan obalski distrikt sa prelepim šetalištima kroz parkove.

Ženeva
Vincent Isore Distrik Eaux-Vives u Ženevi, Švajcarska

Šta raditi u Ženevi

Iako turisti mogu iskoristiti besplatan sistem javnog prevoza, Ženeva je jedan od najskupljih gradova na svetu, pa bi posetioci trebalo da planiraju dodatni budžet za visoke cene hrane i smeštaja.

Ipak, postoji mnogo besplatnih stvari koje možete raditi, poput uživanja u pogledu na prelepo Ženevsko jezero. Turisti mogu šetati duž šetališta ili se besplatno voziti čamcem preko jezera.

Takođe će moći da vide Jet d'Eau, fontanu visoku 140 metara, jedan od najpoznatijih simbola grada, koja se može videti sa različitih tačaka duž obale.

(EUpravo zato)