Nakon nekoliko godina borbe, očekuje se da će se tokom 2024. godine sektor turizma u potpunosti oporaviti i vratiti na nivoe od pre pandemije.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) čak predviđa da će ove godine međunarodni turizam porasti za dva odsto iznad nivoa koji je imala 2019. godine.

Baš kao i 2023. godine, kada je dostigla 94 odsto nivoa pre 2020. godine, Evropa će u narednim mesecima ove godine zabeležiti dalji rast, prema podacima Evropske komisije za putovanja (ETC)

Prema tim podacima, 75 odsto onih koji žele da putuju inostranstvo planiraju da posete Evropu.

Viševekovna istorija koja je iza sebe ostavila bezbroj zamkova, hramova, starih gradova i pijaca; i savremena Evropa koja nudi elegantne nebodere i avangardne kulturne centre, učinila je Stari kontinent uvek dobrom idejom za turiste.

Istraživanje koji je prošle godine sproveo VisaGuide.World je osvetlilo stvari koje putnici najviše cene kada posećuju Evropu! Na osnovu tih ocena, ovaj sajt je sastavio listu najboljih glavnih gradova u Evropi koje treba posetiti.

Ovo su najbolje evropske prestonice za turiste za 2024. godinu:

Lisabon - najbolji glavni grad Evrope za turiste ove godine

Lisabon je već duže vreme meta ljubitelja putovanja, i to ne slučajno. Grad je nadaleko poznat po svojim živopisnim zgradama sa azuležosima (šarenim, uglavnom plavim, pločicama), prelepom pejzažu i toploj klimi. Međutim, Lisabon nudi mnogo više od toga.

Našao se na prvom mestu VisaGuide.World, rang listi najboljih evropskih prestonica za turiste tokom 2024. godine, kao jedna od najjeftinijih destinacija. Za nedelju dana boravka u ovom gradu potrebno vam je u proseku 385 evra. Ipak, ove cene će sigurno rasti sledeće godine zbog inflacije. Pored toga, turisti koji borave u Lisabonu uskoro će morati da plate porez od 4 evra po noćenju.

Pored povoljnih cena, pozitivna stvar su i njegovi stanovnici, koji su jedni od najdruželjubivijih, odmah posle Španaca i Italijana. Takođe, Lisabonci su drugi najbolji po znanju engleskog jezika, odmah posle Holanđana (a ako izuzemmo Britanace).

Podaci portugalskog Nacionalnog instituta za statistiku (INE) pokazuju da je grad u 2023. godini zabeležio povećanje ukupnih prihoda od turizma za 40,2 odsto i povećanje prihoda od smeštaja za 43 odsto u odnosu na 2019.

Lisabon najviše posećuju Španci, a slede Francuzi i Britanci. Izvan Evrope, Brazil je na vrhu liste, a slede Sjedinjene Države.

Drugi je Amsterdam a slede ga Prag, Varšava i Madrid

Madrid
Tomas Calle/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia Turista u Madridu

Prošlogodišnji šampion, Amsterdam, pao je na drugu poziciju liste najboljih glavnih gradova za posetu u Evropi 2024. godine. Pad se desio zbog povećanja prosečnog iznosa koji putnici treba da imaju za nedelju dana boravka u gradu, sa 315 na 465 evra.

Ipak, glavni grad Holandije je daleko od najskupljeg, jer su gradovi poput Berna, Pariza, Londona i Rima na vrhu tabele u ovom pogledu.

Dobre ocene koje su dovele Amsterdam u sam vrh liste su one za ljubaznost, kao i za poznavanje engleskog jezika koje imaju njegovi stanovnici, što turistima olakšava da se lakše snalaze i sporazumevaju.

Grad se, međutim, bori sa velikim brojem turista, posebno onih "neposlušnih". U pokušaju da smanji njihov broj, Amsterdam je odlučio da uspostavi višespratni kompleks pod nazivom "Erotski centar" van centra grada i tamo preseli svoju četvrt Crvenih fenjera. Grad je takođe zabranio izgradnju novih hotela. 

Prestonice južne i centralne Evrope u centru pažnje

Prag, koji je prošle godine bio na sedmom mestu, sada je treći najbolji glavni grad za posetu, uglavnom zbog cena, ali i zbog znanja engleskog jezika njegovih građana.

Grad je, međutim, najmanje bezbedan od svih ostalih, a zaostaje i kada je u pitanju ljubaznost. Od gradova koji su se našli u prvih 10, njegovi stanovnici su najmanje raspoloženi za druženje sa turistima. Prosečan budžet za posetu ovom gradu takođe je povećan na 365 evra, u odnosu na prošlu godinu kada je iznosio 275 evra.

Panorama Praga
Kamaryt Michal / ČTK / Profimedia Panorama Praga

Varšava, koja prošle godine uopšte nije bila uvrštena na listu, sada je četvrta najbolja, sa potrebnih samo 395 evra za sedmodnevni boravak. Uprkos malom budžeti koji vam je potreban za posetu, Varšava nije uspela da pobedi Lisabon jer je grad treći najnebezbedniji na listi, a baš kao i Prag, zaostaje u oceni ljubaznosti.

Zagreb, London i Rim nisu više u prvih 5, ali su ostali u prvih 10

Prošle godine na trećem mestu, Zagreb je i dalje jedan od najboljih gradova Evrope za turiste, ali sada rangiran kao šesti.

Grad je za mnoge i dalje destinacija koju treba posetiti, iako je njegova ocena ljubaznosti opala, a umesto 285 evra, putnicima je sada potrebno 425 evra da bi tamo proveli nedelju dana.

Zagreb
Source: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac Glavni grad Hrvatske - Zagreb

London i Rim su takođe izbačeni iz prvih pet i sada su na sedmom i osmom mestu. Stanovnici ova dva grada su sada manje prijateljski raspoloženi, u poređenju sa prošlogodišnjim rangiranjem, što je takođe moglo da dovede do sniženja ocene bezbednosti u ova dva grada, pri čemu je Rim najmanje bezbedan na listi deset najboljih evropskih prestonica. 

Oba grada su sada takođe skuplja. Prema VisaGuide.World-u, pored inflacije, porez je u Rimu povećan krajem leta prošle godine i sada varira od 4 do 10 evra po noći, u zavisnosti od broja zvezdica koje ima hotel.

U Londonu su i turističke atrakcije sada skuplje, a one, poput katedrale Svetog Pavla i Vestminsterske opatije, koje su nekada bile besplatne, sada 25, odnosno 29 funti. Kao rezultat toga, izveštaji kažu da je 2023. godine broj posetilaca glavnih atrakcija u gradu pao za 11 procenata.

Ocena za bezbednost veoma je loša za Pariz, stavljajući ga među najnebezbednije glavne gradove na listi. Razlozi za to može da bude povećanje džeparenja i sitnih krađa, posebno u atraktivnim turističkim oblastima.

Oni koji planiraju da posete Pariz tokom 2024. godine, moraće u budžet da uplaniraju 150 evra više u odnosu na prošlu godinu, jer je izračunato da ovogodišnji prosečni nedeljni budžet iznosi 640 evra.

Ajfelova kula u Parizu
MONDO/Stefan Stojanović Ajfelova kula u Parizu

Podaci Statista pokazuju da je Pariz 2023. godine postilo 21,6 miliona turista, što je za 4,3 miliona manje u odnosu na 2019. godinu.

Međutim, Pariz spremno očekuje mnogo više posetilaca ove godine zbog Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje će se održavati tokom celog leta. Procenjuje se da će u tom periodu grad posetiti oko 15,3 miliona ljudi.

(M.A./EUpravo/visaguide.world)