Zvaničnici u Rimu razmatraju mogućnost ograničavanja pristupa Fontani di Trevi, dok se grad suočava sa uticajem prekomernog turizma. Planovi koji su u razmatranju uključuju uvođenje obaveze rezervacije unapred za posetu spomeniku.

"Lično bih bio za to da se razmotri novi oblik pristupa, ograničenog i vremenski definisanog, za Fontanu di Trevi," rekao je Alesandro Onorato, gradski odbornik zadužen za turizam.

Pristup fontani bi najverovatnije bio besplatan za stanovnike, dok bi ostali posetioci plaćali "simboličan" doprinos od jednog ili dva evra, naveo je. Cilj, kako je rekao, nije prikupljanje novca, već bolja kontrola mase koja svakodnevno dolazi do spomenika, uz obuzdavanje ponašanja kao što su zadržavanje i konzumacija pice ili sladoleda na mestu koje "zaslužuje poštovanje", dodao je.

Vrlo konkretna mogućnost

Gradonačelnik Rima Roberto Gvaltijeri izjavio je da su mere za ograničavanje broja turista "vrlo konkretna mogućnost". Grad trenutno razmatra nekoliko mogućih rešenja, rekao je novinarima.

"Odlučili smo da proučimo i istražimo ovu situaciju, jer ona postaje tehnički veoma teška za upravljanje. Lokalni policajci nam to stalno govore: postoji velika koncentracija ljudi koja otežava adekvatnu zaštitu spomenika i često je izvor degradacije".

Fontana di Trevi postala je najnovija tačka rasprave, dok se zvaničnici širom Evrope bore sa problemima prekomernog turizma. U Grčkoj su vlasti uvele sistem rezervacija po vremenskim slotovima za posete Akropolju, kako bi se smanjila gužva na tom mestu u Atini, što je strategija koja već postoji kod bazilike Sagrada Familija u Barseloni. U Veneciji, koja je dugo bila simbol prekomernog turizma u Evropi, lokalne vlasti su eksperimentisale sa naplatom ulaza za posetioce.

Diskusija u Rimu dobila je na važnosti, jer se Večni grad priprema za jubilarnu godinu 2025, događaj Rimokatoličke crkve koji će tokom cele godine privući više od 30 miliona turista i hodočasnika. Zvaničnici u gradu već duže vreme moraju da intervenišu kako bi zaštitili Fontanu di Trevi od turista. Godine 2017. uvedene su novčane kazne za neprimereno ponašanje na tom mestu, uključujući stroge kazne za one koji pokušavaju da uđu u vodu.

Godine 2018. došlo je do tuče osam osoba kod fontane zbog borbe za najbolje mesto za selfie.

(JA/EUpravo zato)