Bilo da je u pitanju neka neprijatna situacija tokom transportaili opšti osećaj nelagodnosti nakon dolaska, putovanjaponekad mogu da donesu više stresa nego očekivanog opuštanja. Ako planirate da pronađete svoj unutrašnji mir dok putujete narednih meseci, proglašena je najmanje stresna destinacija u Evropi – tako da možete otići na odmor bez nepotrebnih briga.

Prema brojnim entuzijastičnim posetiocima na Redditu, prelepi francuski grad Nica, opisan kao “zadivljujući“ i “neuporediv“, sada nosi titulu najmanje stresne destinacije za putovanja. Novo istraživanje procenjivalo je 25 evropskih gradova prema različitim faktorima, uključujući nivo zagušenja saobraćaja, procenat stanovništva s pristupom javnom prevozu, broj sauna i velnes lokacija, kao i broj parkova i područja prirode.

Istraživanje je takođe uzelo u obzir građevinske radove, plažne oblasti i gradske delove, a korišćena je formula za izračunavanje konačnog rezultata od 100 poena – pri čemu je Nica osvojila impresivnih 75,4 poena, piše britanski list Metro.

Šta Nici, glavnom gradu Francuske rivijere, daje poseban šarm? Prema podacima kompanije HAYPP, ogromnih 94,6 odsto stanovnika ima prikladan pristup javnom prevozu, dok grad nudi 97 spa i velnes lokacija i 49 prirodnih dragulja. Tu je i relativno visok odnos između plažnog i gradskog područja, sa 0,5 kvadrata plaža sa zlatnim peskom.

Na drugom mestu našao se Oslo u Norveškoj sa 75,2 poena, dok je Beč u Austriji prepoznat sa 68,2 poena.

Turski Istanbul, iako sa najviše spa i velnes centara – čak 366, završio je sa rezultatom od 60,1 poena.

Šta raditi u Nici, Francuska?

Ako želite da iskusite sve što Nica nudi, od luksuzne hrane do peščanih plaža, ima mnogo mesta za opuštanje. Plaže poput Castel Plage, Blue Beach i Coco Beach poznate su po tirkiznim bojama mora.

"Nica je neverovatna", napisao je jedan korisnik Reddita. "Plaže su savršene, hrana je neuporediva, a pijace na otvorenom su fantastične. Sve u svemu, jedan od najboljih gradova koje sam posetio".

(JA/Eupravo zato)