Grčke vlasti su počele sakupljanje stotina hiljada mrtvih riba koje su se ove nedelje pojavile u turističkoj luci u gradu Volosu, nakon što su prošle godine bile raseljene iz svojih uobičajenih slatkovodnih staništa tokom poplava.

Mrtve ribe na površini stvorile su srebrnkasti “pokrivač” i smrad koji je uznemirio stanovnike i vlasti, koje su požurile da ih pokupe pre nego što se miris proširi na obližnje restorane i hotele.

"Oseća se kilometrima. Nije samo uz obalu, već i u centru Pagasetskog zaliva (obalu Volosa gde se nalaze vikendice)", rekao je član gradskog veća Stelios Limnios za Rojters.

U sredu su ribari vukli mreže kako bi prikupili ribe, koje su potom bile bacane na zadnji deo kamiona. Više od 40 tona je prikupljeno u poslednja 24 sata, rekli su nadležni, piše Gardijan.

Gradonačelnik Volosa, Ahileas Beos, rekao je da je miris nepodnošljiv. Na konferenciji za novinare u sredu optužio je vladu da nije rešila problem pre nego što je stigao do njegovog grada. Rekao je da mrtve ribe mogu izazvati ekološku katastrofu za druge vrste u tom području.

Stručnjaci kažu da je problem izazvan istorijskim poplavama prošle godine koje su potopile Tesalijsku ravnicu severnije. Poplave su napunile obližnje jezero koje je isušeno 1962. godine u pokušaju borbe protiv malarije i na taj način su ga povećale za tri puta u odnosu na uobičajenu veličinu.

Od tada do sada su se vode jezera drastično povukle, što je nateralo slatkovodne ribe da plivaju prema luci Volos koja se uliva u Pagasetski zaliv i Egejsko more, gde ne mogu da prežive.

Mreža nije postavljena na ušće reke koja se uliva u more, rekli su stručnjaci. Kada su ribe došle do slane vode, to ih je verovatno ubilo.

"Nisu uradili ono očigledno, postavili zaštitnu mrežu," rekao je gradonačelnik Beos, misleći na državne službe.

Promet pao za 80 odsto zbog poplava

Ova katastrofa je najnoviji udarac ekstremno toplog vremena u Grčkoj, koje naučnici povezuju sa klimatskim promenama.

Grčka turistička luka preplavljena stotinama hiljada mrtvih riba
Sakis MITROLIDIS / AFP / Profimedia 

Dimostenis Bakojanis, 33-godišnji vlasnik restorana na plaži deset kilometara od Volosa, kaže da mu je promet opao za 80 odsto ovog leta jer je manje turista želelo da poseti nakon poplava.

"Ova situacija sa mrtvim ribama će nas dokrajčiti," rekao je Stefanos Stefanou, predsednik lokalnog udruženja restorana i barova. "Koji posetilac će doći u naš grad nakon ovoga?"

Volos je industrijski grad koji ima veoma bitnu luku u oblasti Tesalija i peti je grad po veličini u Grčkoj. Volos se nalazi oko 320 kilometara severno od Atine i oko 220 kilometara južno od Soluna.

Ovaj grad ima veoma dobro razvijenu tešku industriju: čeličane i jednu od najvećih cementara na svetu. Luka Volosa je takođe veoma bitna i treća je po značaju u Grčkoj. Ona povezuje trajektima susedna ostrva Skopelos, Skiatos i Alonisos, a sa Italijom postoji direktna veza. Iako grad nema plažu u samom mestu, zbog dobre veze sa ostalim mestima, često ga turisti biraju kao polaznu tačku, a agencije imaju ponude za ovo mesto. Na zapadnoj strani ostrva se nalazi plaža Alikes koja se smatra gradskom plažom, a ka istoku se nalaze plaže okolnih sela: Afisos, Kala Nera i tako dalje.

(JA/EUpravo zato)