Tokom poslednjih dana u Jadranu ulovljena su dva primerka invazivne đavolje vatrene ribe, odnosno, "vatrenjače", saopštio je Pero Ugarković iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo podelio je u Fejsbuk grupi Živi svet Jadranskog mora.

"Upravo je ulovljena još jedna invazivna vatrenjača (Pterois miles) u Jadranu. Ulovio ju je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori, ulov će biti prijavljen njihovom Institutu u Kotoru. Moja prognoza je da ćemo ovo leto imati najmanje 10 ovakvih dojava na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg. Sve ulove je potrebno dojaviti naučnicima", napisao je Ugarković.

"Gotovo je, Jadran je njeno more! Nije trebalo dugo čekati na još jedan prijavljeni ulov. Opet na Luštici. Uz onu sliku Danijela Đorđevića, ovo je treća o kojoj znam ove godine. Prognozirao sam minimalno 10 primeraka u 2024, ali izgleda da sam potcenio brzinu njenog širenja", izvestio je samo dan kasnije o novom ulovu.

Prvi put uočena u Jadranu pre pet godina

Iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo Hrvatske su prošle godine objasnili o kakvoj je ribi zapravo reč.

Vatrenjača, riba lav ili riba paun je invazivna indo-pacifička vrsta poznata po štetnosti za lokalne ekosisteme.

Hrani se autohtonim ribljim vrstama i brzo širi Sredozemljem.

riba lav vatrenjača.jpg
Alexey Popov / Panthermedia / Profimedia Vatrenjača na telu ima otrovne bodlje koje ubodom izazivaju snažan bol

Na telu ima otrovne bodlje koje ubodom izazivaju snažan bol. Postoji mogućnost i pojave ozbiljnijih simptoma pa se u slučaju uboda preporučuje poseta lekaru lekaru. Stoga se preporučuje oprezan pristup ovoj ribi, a posebno u slučaju ulova tokom ribolova.

Ubod "vatrenjače" stvara jak bol

Zanimljivo da je otrov u bodljama termolabilan, što znači da se može neutralizovati toplotom. Najbolja metoda je da se ubodeno mesto drži u vodi temperature 40-45 stepeni u trajanju 30-90 minuta.

Vrsta je prvi put uočena u Jadranskom moru 2019. godine, a viđena je i severnije kod Visa 2021. godine. Predviđa se kako će se vatrenjača sve češće pojavljivati u našim krajevima.

Najčešće se može uočiti u blizini podvodnih grebena i na manjim dubinama dostupnim podvodnim ribolovcima i rekreativnim roniocima. Vatrenjača je izvrsnog ukusa, pa ju je moguće pripremati i jesti.

(EUpravo Zato/Index.hr)