Direktor irske avio-kompanije "Rajaner", Majkl O'Liri, pozvao je barove na aerodromu da putnicima ne daju više od dva pića kako bi se smanjio broj sukoba prouzrokovanih alkoholom.

Incidenti na aerodromima i tokom letova su se povećali ovog leta, a O'Liri kaže da se sada događaju svake nedelje.

Iako nasrtaji na kabinsko osoblje najviše zabrinjavaju, i svađe među putnicima su sve češće.

O'Liri krivi mešanje alkohola sa "tabletama i prahovima".

"Avio-kompanije ne mogu tako lako da identifikuju ljude koji su pod uticajem određenih supstanci, naročito ako se ukrcavaju u letelicu sa još troje ili četvoro takvih putnika. Sve dok mogu da stoje na nogama, dozvoljen im je prolaz. Međutim, tokom leta situacija eskalira. Ne želimo da zvocamo ljudima što piju, ali ako ne dozvoljavamo da se pije i vozi, zašto im dozvoljavamo da se pijani ukrcavaju u letelice koje se dižu na 10.000 metara visine", naveo je prvi čovek "Rajanera".

Prema njegovim rečima, rešenje je da se na aerodromima ograniči služenje pića.

"Aerodromi će se, naravno, pobuniti i reći da u svojim barovima ne služe goste u alkoholisanom stanju. Ali, poslužuju njihove rođake ili prijatelje", dodao je.

Letovi iz Velike Britanije su naročito skloni nasilnim incidentima, posebno oni koji idu ka "parti destinacijama" poput Ibice ili nekih grčkih ostrva.

"Rajaner" je počeo podrobnije da pretresa i ručni prtljag putnika koji su krenuli ka Ibici.

"Dozvoljavali smo da se u avion unese flašica vode, ali nismo znali da su zapravo bile prepune votke. Sada im ne dozvoljavamo ni vodu. U dobrim starim vremenima bi ljudi, koji se napiju, zaspali ili možda pali. Danas takvi putnici konzumiraju i tablete i neke druge praškaste supstance. Tada postajete agresivniji i teško vas je smiriti. A bes nije usmeren samo ka posadi aviona već se putnici biju jedni sa drugima, što je trend koji je sve popularniji", napomenuo je O'Liri.

Šinejd Kvin, koja je odgovorna za obuku posade "Rajanera", navela je da se posade suočavaju sa brojnim problemima i da nekim putnicima mora čak i da se zabrani putovanje tom avio-kompanijom.

Žena uzima piće sa automata na aerodromu u Madridu
Profimedia/ Óscar Cañas / Europa Press 

Kako je navela, situacija se pogoršava kada su letovi odloženi, a putnici piju satima pre ukrcavanja.

"Britanija je najproblematičnija, čitav taj region. Ali nema nekog posebnog profila problematičnog putnika. Imate mlade ljude, ali to mogu biti i čitave porodice i pojedinci na koje nikada ne biste posumnjali", navela je.

O'Liri je kazao je da je bilo nasilnih incidenata na letovima iz Irske ili Nemačke.

"Najgore je kada nastupe odlaganja letova. Ljudi čekaju po aerodromima i onda se nalivaju alkoholom. Većina naših putnika se pojavi sat vremena pre leta. To je dovoljno za dva pića, ali ako je let odložen na dva ili tri sata, onda pričamo o pet, šest ili deset tura piva. Molim vas, popijte kafu ili čaj. Ovo nije mesto za alkoholisanje. Ono što mi tražimo od putnika neće uticati na profit. Ugostiteljski lokali i dalje mogu da prodaju hranu i piće. Ipak, nadležne službe u Britaniji i širom Evrope ovo ne shvataju ozbiljno", zaključio je direktor "Rajanera".

(EUpravo zato/Telegraph.co.uk)