Turski hotelijeri će izgleda biti primorani da sezonu okončaju ranije nego što su mislili nakon što gosti masovno odlaze u Grčku.

Hamit Kuk, vodeći savetnik Udruženja turskih turističkih agencija, objasnio je da je veliki broj jeftinijih aranžmana samo delimično popunjen iako je sezona u punom jeku.

"Prosečna popunjenost hotela u Bodrumu, Marmarisu i Antaliji je oko 80 odsto. Prošle godine su pojedini hoteli i rizorti bili 100 odsto popunjeni. Međutim, ove godine je stopa popunjenosti pala za 15 do 20 odsto, a javnost je onda stekla utisak da su smeštaji prazni, ali to nije istina. Ipak, to su prosečne vrednosti po regionima. Jedni su kompletno puni, a drugi oko 50-60 odsto. Oni sa malom popunjenošću će ranije zatvoriti. Očekujem da će hoteli sa dve i tri zvezdice da se zatvore u oktobru, a oni sa četiri ili petar zvezdica da ostanu otvoreni do kraja oktobra", objasnio je.

Vreme zatvaranja hotela će zavisiti od područja.

Plaža
Ed Rhodes / robertharding / Profimedia 

"Pojedini hoteli u Bodrumu i Marmarisu će se najverovatnije zatvoriti sredinom oktobra. Situacija je malo bolja u Antaliji, gde će sezona trajati do 15. novembra", poručio je Kuk.

Kako je došlo do egzodusa turista iz Turske u Grčku?

Kuk za masovni odlazak turista iz Turske krivi inflaciju, ali ističe i da je Grčka promenila uslove za dobijanje vize kako bi Turcima bilo lakše da putuju.

"Povećana inflacija smanjila je potrošačku moć, a troškovi su svakako veći u našoj zemlji. Stopa inflacije je prešla 100 odsto u Turskoj zbog čega su cene podivljale, a samim tim se to odrazilo i na cene smeštaja. Međutim, ovo je samo privremeno, kada splasne inflacija, cene će se vratiti u normalu. Normalno je da turski turisti preferiraju jeftinija grčka ostrva ove godine, ali mislim da, kada se turska ekonomija oporavi, ponovo će dolaziti na predivne naše obale", poručio je Kuk.

Grčka je uvela putnicima iz Turske mogućnost da posete 10 ostrva uz pomoć privremene vize od 7 dana. U ponudi su Kalimnos, Limnos, Leros, Kos, Lezbos, Hios, Samos, Rodos, Simi i Kasteloriso, a sva ostrva su u blizini turske obale.

Ranije su Turci morali dugo da čekaju na vize u grčkom konzulatu u Izmiru, a novi, mnogo brži, sistem pojednostavio je celu proceduru.

(EUpravo zato/Daily Express)