Ogromne gužve dočekuju svakodnevno Srbe na ulazu u Severnu Makedoniju i Grčku koja je načešći izbor srpskih turista, a zatim i na izlazima. Kako javljaju naši građani putem društvenih mreža, kolone na graničnim prelazima su kilometarske, a negde se čeka i po pet sati.

Ovo može biti prilično zamarajuće, a još gore, može da pokvari čitav utisak o letovanju.

Ovaj problem, ipak, nemaju svi građani Evrope. Oni koji se nalaze u Evropskoj uniji i odlučili su da iz Italije na letovanje idu u Španiju, neće morati da čekaju na granicama jer se obe zemlje nalaze u Evropskoj uniji i deo su Šengen zone.

To u praksi znači da oni građani koji žive u Italiji ili su se u ovoj zemlji našli, pa odlučili da će otići da posete Španiju, granicu će prelaziti bez pasoške kontrole, bilo da putuju automobilom, avionom ili vozom.

Građanima Srbije je za sada ta opcija za putovanje u Grčku, na primer, nemoguća, jer je Grčka deo Evropske unije i šengenske zone, mi nismo, a između nas se takođe nalazi Bugarska ili Severna Makedonija koje takođe nisu deo Šengena. Zato bi, kada u perspektivi, naša zemlja, ali i region, budu postali deo ovog sporazuma, čekanje na granici od nekoliko sati moglo da ode u istoriju, a samim tim bi i letovanja bila mnogo jednostavnija – sačuvali biste vreme, živce, novac ali i životnu sredinu (s obzirom na to da čekanje automobilima u kolanama na granicama ima veliki udeo na emisije štetnih gasova u atmosferu).

Ako se nađete u Šengenu, sve je lakše

Šengensku zonu trenutno čine 27 evropskih zemalja koje su potpisale Šengenski sporazum. To je sporazum u kojem su se svi potpisnici složili da ukinu svoje nacionalne granice kako bi se olakšala jednostavnija trgovina između zemalja članica, kao i ubrzala procedura prelaska granice za poslovne ljude i posetioce.

Trenutni članovi 27 Šengenske oblasti su: Austrija, Belgija, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska .

Državljani bilo koje od zemalja članica nisu u obavezi da prilikom ulaska u drugu državu članicu iznesu pasoš ili ličnu kartu, dok će državljanima zemalja van Šengenske oblasti biti potreban pasoš ili druga prihvatljiva putna dokumentacija.

Iako granice između njih fizički postoje, one u najvećem broju slučajeva funkcionišu tako što se automobilima prolazi bez zaustavljanja. Autobusom, vozom ili avionom je procedura jednako jednostavna.

Jednom kada ste u Šengenskoj zoni, putovanje je prilično lako. U zavisnosti od toga šta ste planirali da posetite tokom celog putovanja, možda ćete želeti da istražite različite evropske opcije putovanja.

Šengenske zemlje autobusom

Autobusi su popularno prevozno sredstvo u Evropi. Kontinentalna Evropa je prilično gusta; spoljne granice između susednih zemalja nikada nisu predaleko. Kao rezultat toga, autobusi obezbeđuju putnicima efikasno sredstvo prekograničnog prevoza između zemalja.

Šengenske zemlje automobilom

Za putnike koji žele da putuju po sopstvenim uslovima, tranzit automobilom može da otvori širok spektar turističkih destinacija dostupnih na osnovu vašeg odabranog rasporeda. Iznajmljivanje automobila u Evropi omogućava putnicima da sami postave tempo; možete koristiti mnoge međusobno povezane autoputeve u Evropi kada putujete – nema potrebe da planirate oko aviokompanija, železničkih stanica ili autobuskog rasporeda.

Šengenske zemlje avionom

Šengenska zona se sastoji od velike oblasti širom evropskog kontinenta. Kada je reč o tranzitu između udaljenih zemalja, putovanje avionom je efikasno sredstvo da se što više zemalja članica Šengena vidi.

Šengenske zemlje vozom

Evropska železnička infrastruktura spadaju u najsnažnije na svetu. Što se tiče maksimalnog tranzita između zemalja članica Šengena, železnica je jedna od najboljih opcija koje možete odabrati. Vozovi su odličan način da se zaobiđe unutrašnja granica datih evropskih zemalja i pređe u druge oblasti.

Kada Srbija i rezmlje regiona budu postale deo EU i Šengendskog sporazuma, višesatna čekanja otići će u istoriju, a građani više neće morati da planiraju svoje putovanje u odnosu na špic sezone, vikend i slično, već će na putovanja kretati rasterećeno bilo kakvih gužvni, makar kada su u pitaju granični prelazi.

(JA/EUpravo zato)