Zlatiborsko selo Gostilje, bilo je jedno od tri kandidata iz Srbije za izbor najboljeg turističkog sela u svetu, uz Mokru Goru i Tršić.

Konkurs je raspisala Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija i svaka od zemalja članica imala je pravo da kandiduje tri sela.

Selo Gostilje, poznato i po Gostiljskim vodopadima, kandidovala je Turistička organizacija Zlatibor kao jedan od najboljih primera razvoja seoskog turizma u Srbiji.

U obrazloženju se navodi da je Gostiljski vodopad jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora, gde su uređene pešačke staze, prostor za piknik i dečije igralište.

Pored toga što obiluje očuvanim prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima, selo Gostilje je primer kako se ruralni turizam u savremenom svetu može razvijati na održiv način.

Ovde se nalazi i rodna kuća Dimitrija Tucovića, vođe socijalističkog pokreta u Srbiji, koja je potpuno rekonstruisana.

U selu Gostilju postoji i nekoliko seoskih turističkih domaćinstava, konačište i restoran Gostiljska vrela, a zahvaljujući velikom broju poljoprivrednih gazdinstava, turisti imaju priliku da uživaju u domaćim proizvodima.

gostiljski vodopadi
bane.m / Alamy / Alamy / Profimedia 

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović smatra da Gostilje zaslužuje da ponese titulu najlepšeg sela jer ono što ga čini posebnim je netaknuta priroda.

Stamatović dodaje za RTS da je „korišćeno iskustvo skandinavskih zemalja i naglasio da je Strategiju razvoja zajedno sa opštinom i državnim institucijama radio Norveški institut Niva.

"Ko hoće prirodu, evo tu za nekih desetak, petnaest minuta u bilo kom delu Zlatibora možete da provedete odmor u ovom ambijentu i ovakvoj sredini", kazao je Stamatović.

Ko je odneo titulu najlepšeg turističkog sela na svetu znaće se krajem godine.

Gde se u Gostilju kupaju vile?

Gostilje je od centra Zlatibora udaljeno oko 25 km i najpoznatije je po istoimenom vodopadu na toku Gostiljske reke.

Legenda kaže da se noću pod vodopadom kupaju vile čije čini mogu večno da vežu zaljubljene. Ako momak i devojka prođu iza vodopada pratiće ih ljubav do kraja života.

To je samo jedan detalj u "dolini vodopada". Kako se spušta niz padinu lepo uređenim šetalištem i stepeništem, može se videti još desetak manjih vodopada i vrela, sve do reke Katušnice. Nadomak vodopada nalazi se i bazen koji je jedno od najpoželjnijih zlatiborskih kupališta tokom leta.

Druge atrakcije sela

Gostilje je ušuškano podno Čigote i Borkovca na visini od 1.000 metara, ali i danas mnogim našim ljudima predstavlja nepoznanicu.

Ipak, kažu da se oni koji dođu jednom, uvek vraćaju, a Rakovička pećina, vodopad, rodna kuća Dimitrija Tucovića samo su neke od znamenitosti sela.

Zanimljive su i dobro očuvane vodenice na reci Vrelo, pastrmski ribnjaci i prirodni ekosistemi. Okolina pruža idealne uslove za sakupljanje lekovitog bilja, ribolov i sportski turizam.

(EUpravo Zato/RTS)