Gradovi u Italiji poznati su po prodaji kuća za jedan dolar, a sada jedan mali grad u Francuskoj pokušava da se pridruži programz kako bi privukao ljude da se nasele.

Mali francuski grad Sent-Amand-Montrond prodaje kuću od 828 kvadrata za 1 evro ili 1,07 dolara. To je kuća na dva nivoa, a imovina takođe uključuje dvorište i garažu i nalazi se u centru malog grada.

Kao što je inače slučaj kada je u pitanju kupovina kuća za jedan evro u Evropi, i ovoj kući je potrebno ozbiljno ulaganje. U njoj se nije živelo 12 godina, a grad procenjuje da će renoviranje koštati oko 136.180 dolara, piše CNBC.

Zainteresovani kupci kuća takođe treba da budu spremni da se na kraju presele u Saint-Amand-Montrond.

Grad koji broji oko 9.000 meštana i koji je od Pariza daleko nešto manje od 300 kilometara, traži novog vlasnika kuće da bude "ozbiljan kandidat koji ima životni plan i koji zaista želi da se nastani u u Sent-Amand-Montrondu", rekao je Fransis Blondio, zamenik zadužen za urbanizam.

“Ovaj sistem ima za cilj da podstakne renoviranje starih građevina, da smanji broj slobodnih stanova i pre svega da revitalizuje centar grada“, rekao je on.

Prijave su OTVORENE

Prijave su otvorene prvog aprila i primaće se do 15. juna. Zainteresovani za prijavu moraju u pakete za prijavu da uključe i planove renoviranja i detaljne informacije o finansiranju.

Iako to nije obavezno, Blondio je rekao francuskim novinama da predlaže da se uz prijavu pošalje propratno pismo u kojem se detaljno opisuje plan za nekretninu. Grad je, kako se navodi, ozbiljan u pogledu toga da stvori život u Saint-Amand-Montrondu u narednim godinama.

Prema prijavi, svi koji žele da od imovine naprave drugu kuću ili da je iznajme biće odbijeni. Grad želi da neko živi u kući najmanje 10 godina, što je jedan od glavnih uslova.

"Cilj je da novi vlasnik učestvuje u životu ovog mestašceta", rekao je Blondio.

Potencijalni kupci mogu da posete nekretninu počevši od 15. maja. Nakon toga, grad se, navodi se, nada da će izabrati novog vlasnika kuće do septembra i imati potpisane ugovore u januaru 2025. godine.

Kada se ugovor potpiše, renoviranje mora početi u roku od pet meseci i biti završeno do jula 2028.

Izabrani kupac će imati pravo da se prijavi za finansijsku pomoć za renoviranje imovine, ali mora da ispuni nekoliko kriterijuma navedenih u prijavi, uključujući korišćenje lokalnih majstora za radove.

Ovo je drugi put da je Saint-Amand-Montrond ovo uradio. Prvi je bio 2021. godine, a prijavilo se preko 90 ljudi, rekao je Blondio.

Na kraju je pripala porodici koja nikada nije lično videla imanje, preneli su francuski mediji. Njihovo renoviranje bi trebalo da bude završeno do 2025. godine.

(JA/EUpravo zato)