Baš kao i u Srbiji, svuda u Evropi stanovnici i stanovnice velikih gradova sve češće izražavaju zainteresovanost da borave u manjim mestima ili selima. U početku, najčešće zbog odmora, a kasnije, nije retkost, da se odluče i za život daleko od užurbanih betonskih ulica.

Za one koji tragaju za tišinom i prirodom postoje brojni sajtovi koji nude nekretnine, a na jednom smo i mi pronašli interesantnu ponudu. S obzirom da su slične želje o vraćanju na selo, sve prisutnije i kod nas, zanimljivo je vršiti poređenje cena nekretnina sa drugim evropskim državama.

Francuska provincija koja je poznata po šarmantnim predelima, ali i kulturno-istorijskim lokalitetima, san je mnogih Francuza koji bi, baš kao i stanovnici gradova u Srbiji, život u gradskoj vrevi da zamene sporijim tempom života.

Ako još maštaju i da im je kuća na korak od neke divlje plaže - ova ponuda je za njih.

U pitanju je kamena kuća sa jednom spavaćom sobom, koja sadrži stilski otvoreni dnevni prostor i prostranu spavaću sobu sa sopstvenim kupatilom. Potpuno renovirana i opremljena modernim sadržajima, ova nekretnina od 50 kvadratnih metara je idealno mesto za odmor ili život, a košta 85 hiljada evra. 

Dakle, kvadrat ove investicije bi vas koštao 1.700 evra, a ukoliko pretražite oglase u Srbiji, za taj novac 50 kvadrata teško da ćete pronaći u Borči, prigradskom naselju Beograda.

Kako je smeštena na samo nekoliko koraka od mora i pogodno pozicionirana između Karkasona, Perpinjana i Narbona, oni koji bi se odlučili na kupovinu ove kuće,  imali bi lak pristup netaknutim plažama i kulturnim lokalitetima. 

Inače, Alba (fr. Albas) je naselje i opština u južnoj Francuskoj u regionu Središnji-Pirineji, u departmanu Lot koji pripada prefekturi Kaor.

Prema podacima iz 1999. godine u opštini je živelo 545 stanovnika, a gustina naseljenosti je iznosila 24 stanovnika/km². Opština se prostire na površini od 21,84 km². Nalazi se na srednjoj nadmorskoj visini od 107 metara (maksimalnoj 332 m, a minimalnoj 85 m).

(M.A./EUpravo zato)