Postoje destinacije za koje mnogi nisu ni čuli sve dok se ne pojave u nekoj seriji ili filmu i tada kreće potpuno druga priča.

Takav je slučaj bio i sa jednim malim ostrvom u Egejskom moru.

Živopisni Paros nedavno je osvojio srca turista iz celog sveta nakon što su odgledali Netfliksovu hit seriju "One Day".

Od objavljivanja serije broj rezervacija smeštaja preko platforme "Airbnb" na Parosu skočio je za 32 odsto.

Gorko-slatka ljubavna priča prati živote Eme Morli i Dekstera Mejhjua (igraju ih Ambika Mod i Leo Vudal), koji se upoznaju 15. jula 1988. na dan diplomiranja. Njihovi životi prepliću se istog dana svake godine u naredne dve decenije, na različitim mestima na koje putuju zajedno i odvojeno.

Serija je zasnovana na istoimenoj knjizi i nedeljama je na listi najgledanijih sadržaja na Netfliksu.

U četvrtoj epizodi Ema i Dekster odlaze na odmor na Paros, jedno od ostrva u Kikladima. Pored njihovog dramatičnog odnosa, gledaoci mogu da vide i Parikiju, glavni grad ostrva i glavnu luku sa prelepim belim fasadama, uskim kaldrmisanim ulicama i živopisnom promenadom punom taverni i kafića.

Serija je takođe snimana na plažama na ostrvu, kao i u luci Nausa.

Šta je set-džeting?

To nije prvi put da filmski ili serijski programi privlače posetioce manje poznatim destinacijama.

Poslednjih godina popularan je "set-džeting" koji predstavlja turizam inspirisan kinematografijom.

Želja da vide lokacije iz filmova i serija privlači putnike da krenu stopama svojih omiljenih likova, a izveštaj kompanije "American Express" o trendovima u putovanjima iz 2023. navodi da čak 70 posto pripadnika generacije Z i milenijalaca crpi inspiraciju za putovanja iz filmova i serija.

Posledice set-džetinga

Euronews piše da set-džeting može da stimuliše lokalne ekonomije privlačenjem turista i povećanim prometom u lokalnim preduzećima. Hoteli, restorani, tur-operateri i suvenirnice često profitiraju od interesovanja koja za njihovo mesto probudi neki film ili serija.

Podaci pokazuju da su serije poput "Turiste", "Belog lotosa", "Emili u Parizu" i "Igre prestola" značajno uticale na odluke putnika prilikom odabira destinacije, ali i na lokalne ekonomije.

Međutim, stvari nekada mogu da odu predaleko, a često se kao primer pominje predeo na Tajlandu gde je Deni Bojl snimao film "Plaža" sa Leonardom Dikapriom u glavnoj ulozi.

Odgovorna putovanja

Iako set-džeting nudi zabavnu priliku da istražujemo popularne filmske lokacije i povežemo se sa pričama koje volimo, ključno je da turisti svakoj destinaciji pristupe odgovorno.

Usvajanjem održivih praksi i poštovanjem zajednica i okruženja koje posećuju, turisti mogu da poboljšaju destinaciju, umesto što joj štete.

Važno je poštovati sva ograničenja i uputstva, izbegavati ulazak na privatni posed i fotografisanje kuća u kojima ljudi žive.

Kao i u posetama Nacionalnim parkovima, važno je voditi se maksimom "Ne ostavljaj tragove" i potruditi se, pre svega, da ne ostavljamo otpad iza sebe.

Inspirisani lepotom čuvenog filmskog seta, hiljade turista je za kratko vreme dospelo na ostrvo Ko Fi Fi Le i njegovu 15 metara široku plažu, što je narušilo delikatnu ekološku ravnotežu.

Većina korala je uginula zbog oštećenja koju su im naneli motori brodića, smeća koje su bacali posetioci i njihovih krema za sunčanje koje su dospele u vodu.

S preteranim gužvama suočen je i Dubrovnik, "zvezda" serije "Igra prestola". Gradu zbog ogromnog broja turista preti da izgubi status Svetske baštine pod zaštitom Uneska.

(EUpravo Zato/Euronews)