Počinje sezona godišnjih odmora, a za one koji nisu ljubitelji sunčanja na plažama, postoje brojne druge opcije, poput krstarenja. Još ako su ta krstarenja po rekama Evrope – to je dobitna kombinacija.

Rečna krstarenja su sektor kruzing industrije koji najbrže raste, a Evropa, zahvaljujući obilju reka i kanala, nudi širok spektar opcija za različite budžete. Turistička iskustva pokazuju da se zemlja može daleko bolje upoznati kada se lagano plovi pored njenih šuma, sela, gradića i polja, nego kada se samo obilaze veliki gradovi.

Zato vam predstavljamo nekoliko opcija za krstarenje.

Romantična Rajna

Pripremite se da budete očarani bezvremenskim šarmom Rajne. Ovaj legendarni vodeni put vijuga kroz Nemačku, Francusku i Holandiju, a na tom putu moguće je videte bezbroj zamkova, terasastih vinograda i šarmantnih sela. Poseta očaravajućoj steni Lorelaj je obavezna, kao i uživanje u lokalnim vinima u gradiću Rudesheimu.

Deo doline Rajne u njenom srednjem toku je, inače, na Uneskovoj listi svetske baštine. Neki ga smatraju oličenjem rajnskog romantizma. Tu stižu turisti iz celog sveta, a atraktivnost tog mesta najverovatnije se zasniva na pričama koje se pletu oko tog mesta, a čija je glavna junakinja sirena Lorelaj, po kojoj je gore pomenuta litica dobila ime. Ona je navodno pesmom mamila mornare u smrt. Devojka koja zlatnim češljem češlja zlatnu kosu bila je prema legendi toliko lepa, da su mornari zureći u nju u uskom klancu odlazili u smrt.

U stvari, jake struje i vodopad u tom području stvarali su zvuk "mrmljanja". Pored toga, stena je delovala kao neka vrsta pojačivača odjeka. Sve to je vodilo ka priči o Lorelaj. Keltska reč za stenu je "lei", a staronemačka reč "loren" ili "luren" znači otprilike mrmljanje. Rajnlađanski dijalekt ima sličnu reč čije je značenje u rasponu između "mamiti" i "brujati". Nemački pisac Klemens Brentano je 1801. u svojoj baladi "Kod Baharaha na Rajni" stvorio priču o očaravajućoj ženskoj figuri povezanoj sa "stenom koja žubori".

U njegovoj prelepoj priči, "Lore Laj" su optužili da je veštica, jer su muškarci zbog nje gubili glavu. Ali, ni sveštenik nije imun na njene draži, pa je nije poslao u smrt, već u manastir. Na putu do manastira u pratnji tri viteza, došla je i do stene nad Rajnom. Izmolila je od pratilaca dozvolu da još jednom odozgo pogleda reku, da pogleda gde je otišao njen voljeni koji ju je ostavio. Sa stene se bacila u dubinu, a njena tri pratioca skočila su za njom. Litica je zauvek zadržala odjek njenog imena.

Lorelaj
Markus Volk / Alamy / Alamy / Profimedia Statua Lorelaj

Veličanstveni Dunav

Dunav, često nazivan "Glavnom ulicom Evrope", je kapija u istoriju, kulturu i prirodne lepote. Ova izvanredna reka vodi vas kroz deset evropskih zemalja, uključujući i Srbiju, a prolazi kroz nekoliko ikoničnih gradova kao što su Beč i Budimpešta. Dok plovite, bićete očarani romantičnom dolinom Wachau i dramatičnom klisurom Đerdap.

Wachau je naziv za dolinu Dunava otprilike između gradova Melk i Krems u Austriji. Značajna je zbog svoje arhitekture i vinograda, a smatraju je jednim od najromantičnijih mesta u Austriji. S obzirom na konkurenciju, titula deluje prilično obećavajuće.

Wachau je poslužio kao inspiracija za brojne ljubavne priče i istorijske legende. Nije ni čudno jer su ovde istoriju pisali neki od najpoznatijih vladara. Najpoznatija epizoda je ona vezana za engleskog kralja Ričarda Lavljeg Srca, koji je bio zarobljen u dvorcu Dürnstein više od godinu dana. Pušten je tek nakon što je njegova majka platila mnogo novca, a Austrijanci su to mudro uložili u sistem odbrane Beča.

Krstarenje Dunavom je, između ostalog, i zbog toga putovanje kojim se uranja u srce Evrope, gde istorija oživljava sa svakom obalom, bilo da istražujete drevne zamkove, posetite istorijske manastire ili uživate u regionalnoj kuhinji.

Očaravajući Douro

Krstarenje rekom Douro je poziv da otkrijete skriveni dragulj Portugala, dok vijuga kroz osunčane terasaste vinograde doline Douro. Poznata kao "Zlatna reka," Douro nudi jedinstveno i očaravajuće iskustvo. Ovo krstarenje vodi vas kroz zemlju gde vreme izgleda da stoji, dok tradicionalne terase, maslinjaci i vinogradi prekrivaju pejzaž. Vrhunac putovanja je nesumnjivo prilika da uživate u svetski poznatim vinima na njihovom izvorištu. Imaćete priliku da posetite istorijske vinske podrume i probate bogata, odležana vina koja su proslavila Douro. Pored vina, krstarenje rekom Douro omogućava vam da se upoznate sa toplom i prijatnom portugalskom kulturom. Istražujte šarmantna sela sa uskim, vijugavim ulicama i kamenim kućama i upoznajte ljubazne lokalce koji su spremni da podele svoje tradicije i priče.

Šarmantna Sena

Reka Sena prikazuje magiju Francuske. Počevši od Pariza, uživaćete u pogledima na ikonične znamenitosti grada pre nego što otplovite do istorijskih plaža Normandije i slikovitog grada Honfleura.

Krstarenje rekom Sena je putovanje elegancije i sofisticiranosti koje poziva putnike da istraže samo srce Francuske. Ova očaravajuća reka teče od srca Pariza do istorijske obale Normandije, vodeći vas kroz pejzaže koji su inspirisali pesnike i umetnike vekovima. U Gradu svetlosti, svedočićete ikoničnim znamenitostima kao što su Ajfelova kula i katedrala Notr Dam iz udobnosti vašeg broda. Dok plovite, posetićete šarmantne gradove, uključujući Honfleur, poznat po slikovitoj luci. Iskustvo krstarenja rekom Sena kombinuje kulturno oplemenjavanje sa kulinarskim užicima. Istražite umetnička dela u Luvru, prošetajte kroz vrtove Kloda Monea u Živerniju i odajte počast istoriji na mestu gde se desilo iskrcavanje u Normandiji.

Ova evropska krstarenja rekama nude neuporediv spoj istorije, kulture i prirodne lepote. Bilo da ste na Dunavu, Rajni ili bilo kojoj od ovih izvanrednih reka, to će vam biti važno i lepo iskustvo.

(JA/EUpravo zato)