Internet je preplavljen fotografijama "poljskih Maldiva", parka prirode na jugu zemlje sa dva neverovatna tirkizna jezera i drvenom šetalištem, zbog čega zaista izgleda kao tropski raj, a ne kao mesto usred kontinentalne Evrope.

Park i arboretum Grodek se nalazi u blizini grada Javoržno kod Katovica, na samom jugu Poljske, nedaleko od granice sa Češkom i Slovačkom. Današnji park je nekada bio kamenolom, a dva tirkizna jezera tome duguju svoju ludu boju, piše punkufer.hr.

Na površini Maldiva

Kamenolom je bio u funkciji više od sto godina, a zatvoren je 1990-ih. Uprkos svom postindustrijskom poreklu, park obiluje raznovrsnim prirodnim staništima, livadama, močvarama, šumama, a područje obiluje atraktivnim vidikovcima do kojih vode staze. Dva tirkizna jezera, ili rezervoari vode u nekadašnjim oknima kamenoloma, zovu se Vidra i Orka i veliki su hit među turistima.

Grodek
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia Grodek - poljski Maldivi

Jezero Vidra sa svojim drvenim šetalištem je najfotografisaniji deo parka, ali svakako i najfotogeničniji. Barem u toplijem delu godine kada Sunce ističe njegovu tirkiznu boju - nije tako egzotično kada je oblačno ili je zima.

Na dnu - dva bagera

Jedno od dva okna kamenoloma Orka, duboko je 18,5 metara i ne može se pristupiti dnu osim u ronilačkom odelu. Ono je, naime, posebno zanimljivo jer se roni u nekadašnjem kamenolomu, a na dnu se još nalaze potopljeni brod i - dva bagera.

Međutim, poljski Maldivi mogu da vas razočaraju ako tražite nešto više od šetnje ili piknika sa dobrim pogledom. Naime, u parku nema ničega, možda samo prodavac sladoleda na parkingu u jeku sezone. Ali oni su odlična ideja za poludnevni izlet u prirodu iz Krakova ili Katovica.

Do parka Grodek se može doći vozom ili automobilom, pa ako se nađete na jugu Poljske, razmislite o odmoru od kulture i istorije uz šetnju ovim zanimljivim parkom koji će vas očarati svojim prizorima i bojama.

(JA/EUpravo zato/Punkufer)