Evropa može da se pohvali velikim grabljivicama, predatorima i spektakularnim vrstama ptica. Zato, ukoliko ste avanturisti i pride humani, zamenite odmor na plaži safarijem - jer divljim životinjama Evrope treba vaša pomoć.

Prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu, evropski biodiverzitet gubi svoju raznolikost alarmantnom brzinom. Ali ima nade. Rivajlding projekti širom kontinenta vraćaju život tamo gde nestaje, a turizam u tome može da pomogne.

Dabrovi i kitovi na brdima i ostrvima Škotske

"Širom kontinentalne Evrope postoji mnogo primera oporavka prirode. To nam pokazuje šta se dešava kad joj date više prostora i slobode", kaže Piter Kerns, izvršni direktor Scotland: The Big Picture, čija je vizija da transformiše škotsku divljinu. Ono promovišu neobične ture koje pružaju priliku da posetioci vide neke retke vrste kao što su dabrovi, risovi ili vukovi.

Divljim životinjama možete da pomognete tako što ćete uplatiti krstarenje brodom oko ostrva Mal i okolnih ostrva. Tokom krstarenja možete da vidite kitove, delfine, ajkule, foke i morske ptice.

Orlovi belorepani su vrhunski prizor i njihovo prisustvo na Malu je priča o uspehu u očuvanju. Ove ptice pre nekoliko godina vodile su se kao izumrle u Velikoj Britaniji, a sada ih na ovom ostrvu ima 22 para.

Sedmodnevno krstarenje do Mula, Ajlaja, Luinga, Šune i Jure sa St Hilda Sea Adventures košta oko 1.560 evra po osobi.

Škotska nudi još obilazaka. Jedan od njih je Nacionalni park Kerngorms - dom četvrtini ugroženih vrsta u Britaniji - oraola, orlova, jelena, kune, pa čak i divljih mačaka.

Takođe, možete da posmatrate i dabrove. Četiri dana u "Great Glenu" koštaju od 1.166 evra po osobi. Sav profit ide organizacije za obnavljanje koja novac ulaže u dalje očuvanje.

Susret sa mrkim medvedima u južnim Karpatima - Rumunija

Mrki medved u Rumuniji
Andrei Pungovschi / AFP / Profimedia Mrki medved u Rumuniji

Jedna od poslednjih velikih divljina Evrope nalazi se na alpskim livadama, šumama i visokim vrhovima južnih Karpata.

Rumunija može da se pohvali najvećom populacijom mrkog medveda u Evropi (ako ne računamo Rusiju), a uz medvede imate i - možda najveće šanse u Evropi - da vidite vukove i risove.

Posmatrajte ih iz udaljenih, ali udobnih skrovišta o kojima vodi račina Fondacija za očuvanje Karpatije, čiji je cilj da ovo područje pretvori u evropski Jelouston - ogromnu zaštićenu divljinu koja će podstaći biodiverzitet i obezbediti prihod za lokalno stanovništvo, a sve u skladu sa prirodom.

Četvorodnevno putovanje sa "Travel Carpathia" košta od 460 evra po osobi, a sav prihod ide Fondaciji. Uključuje tri noćenja sa punim pansionom na južnom grebenu planine Fagaras i stručnog lokalnog vodiča.

Posmatranje plavih kitova na Azorima u Portugalu

Krajem aprila i u maju, plavi kitovi krstare vodama koje okružuju Azore, na svom godišnjem putovanju na sever do Arktika.

Portugalske obale Atlantika nude možda najbolje mogućnosti za posmatranje ovih divova u Evropi, a čar je u tome što možete da ih posmatrate sa palube čamca na naduvavanje.

Tokom ovih takozvanih odgovornih tura za posmatranje kitova nećete prići previše blizu ovim divovima, da ih ne uznemiravate dok putuju, ali stručni vodiči će učiniti da ih vidite što je bolje moguće.

Pogledajte ih sa "Dolphin and Vhale Connection", na osmodnevnoj turneji posmatranja plavih kitova koja košta od 1.520 evra po osobi.

Divite se polarnim medvedima u Špicbergenu - arktička Norveška

Polarni medved na norveškom Arktiku
Lisa Adler/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia Polarni medved na norveškom Arktiku

U norveškom stenovitom arktičkom arhipelagu Svalbard, polarni medvedi brojčano nadmašuju ljude, što ovo čini jednim od najboljih i najpristupačnijih mesta za posmatranje jedne od najpoznatijih vrsta na svetu.

Ali, o putovanju u jedno od najkrhkijih sredina u Evropi potrebno je pažljivo razmisliti. Efekti klimatskih promena su ovde izraženiji jer se Špicbergen zagreva šest puta više od globalnog proseka, zbog čega se glečeri povlače i morski led nestaje.

Na krstarenju manjim brodom sa Kompanijom Akua, tamo gde je to moguće, putovaćete jedrenjacima, kako bi se smanjio ugljenični otisak putovanja. Osmodnevna avantura punog pansiona košta od 3.055 evra po osobi.

Zaštitite ugrožene glavate kornjače na Kefaloniji u Grčkoj

Svake godine kornjače Loggerhead migriraju na Kefaloniju da bi se razmnožavale, polažući jaja na meke peščane plaže na jugu ostrva.

Putujte od maja do sredine avgusta da biste videli ženke koje izlaze na obalu, a od avgusta do oktobra da biste videli mladunce kako se spuštaju do mora.

Ali, sa sve većim pritiskom razvoja obale, ove kornjače su sada ugrožene. Možete pomoći da se one zaštite na svojevrsnoj avanturi u okviru programa volontiranja "POD Volunteer".

Provedite dve nedelje nadgledajući i štiteći gnezda kornjača, beležeći nivoe svetlosnog zagađenja, posmatrajući ponašanje kornjača i pomažući mladuncima da bezbedno prođu do mora, što će vas koštati oko 760 evra po osobi.

Šetajte divljom stranom Andaluzije - Španija

Krenite u unutrašnjost Španije i istražite divljinu Andaluzije.

Tu iberijski ris luta po brežuljcima prekrivenim hrastom Parka prirode de la Sijera de Anduhar, na oko sat vremena od Kordobe, dok južnije, stenoviti Parkue Natural Torcal de Antekuera nudi izvrsne prizore iberijskih kozoroga, peregrina, sokolova i kobaca.

Za više čudesnih ptica, laguna Fuente de Piedra, najveće jezero na Iberijskom poluostrvu, domaćin je drugoj po veličini evropskoj koloniji većeg flamingosa.

Risovi su posebno neuhvatljivi, pa će vam trebati stručni lokalni vodič da biste imali šansu da ih uočite. Pridružite se lokalnom zoologu na šestodnevnom izletu sa Roile Safaris, koji košta od 1.752 evra po osobi. Uživajte i pomozite ovim ugroženim vrstama.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)