Već petu godinu zaredom, Francuska je premašila Nemačku i Veliku Britaniju po najpoželjnijoj evropskoj destinaciji za strana ulaganja.

Sredstva iz inostranstva korišćena su za finansiranje 1.194 projekta u Francuskoj prošle godine, prema novom istraživanju o atraktivnosti koje je objavio Ernst & Young (EY).

To predstavlja godišnji pad od 5 odsto, ali i dalje pozicionira Francusku kao najpoželjniju zemlju u Evropi za strane investitore.

Investicioni projekti pali su za 4 procenata širom Evrope prošle godine, dok su Velika Britanija i Nemačka zabeležile pad od šest, odnosno 12 odsto.

U Velikoj Britaniji je ostvareno 985 projekata finansiranih direktnim stranim investicijama (FDI) u 2023. godini, dok je Nemačka zabeležila ukupno 733.

Velika trojka – Francuska, Nemačka i Velika Britanija – privukle su više od 51 odsto SDI na kontinentu.

Zašto je Francuska magnet za ulaganja?

"Nedavni učinak Francuske u velikoj je meri rezultat uzastopnih talasa reformi, koji su se ubrzali u poslednjih deset godina", navodi se u izveštaju EY-a.

Posebno su istaknute promene radnog zakonodavstva i uvođenje zakona PACTE 2019. godine, osmišljenog da olakša osnivanje kompanija u Francuskoj.

"Veštine, infrastruktura i tržište su temelj privlačnosti Francuske", dodaje EY.

Novčanice od 10 i 50 evra se izvlače iz novčanika
MONDO/Uroš Arsić 

Uprkos kritikama koje okružuju složenost administrativnog sistema, pravno i regulatorno okruženje Francuske više nije veliko ograničenje.

Kada je francuski predsednik Emanuel Makron preuzeo dužnost 2017. godine, jedno od njegovih glavnih obećanja bila je revitalizacija ekonomije zemlje kroz inicijative za poslovanje.

Sedam godina kasnije, vlada u Parizu slavi rezultate EY-ovog izveštaja.

Ministar finansija Bruno le Mer je tvitovao: "Odlučni smo da nastavimo ovim putem s velikim ekonomskim projektima koji dolaze kao što su pojednostavljenje poslovnih procesa, reforma naknada za nezaposlene i inicijative za povećanje finansijske privlačnosti Pariza.”

Može li Francuska da se održi na tronu?

Uprkos uspehu Francuske, to ne znači da nema izazivača za krunu FDI.

Za Jelisejskim poljima dolazi Velika Britanija, a London je proglašen za najbolju evropsku regiju za prekomorska ulaganja, uprkos činjenici da zemlja u celini zaostaje za svojim susedom.

"Iako je Francuska nesumnjivo imala koristi od posledica Bregzita i poteškoća u nemačkoj ekonomiji, ništa ne ukazuje na to da će moći da se osloni na probleme svojih glavnih konkurenata u godinama koje su pred nama", ističe se u izveštaju.

Godine 2022. politička nestabilnost u Velikoj Britaniji dovela je do pada stranih direktnih investicija od 6 odsto, a to se dogodilo uprkos privlačenju povoljnih poreskih sistema u zemlji i otpornosti Londona kao finansijskog i tehnološkog centra.

Prikaz berze i stanja u evropskim zemljama
Westlight / imago stock&people / Profimedia 

Prošlogodišnje brojke pokazuju znakove poboljšanja, iako je broj projekata u Velikoj Britaniji i dalje znatno ispod nivoa pre Bregzita, prenosi Investitor.

Finansijeri s druge strane Atlantika

Investicioni rivali takođe dolaze sa druge strane Atlantika. Prošle godine, broj evropskih projekata finansiranih američkim novcem bio je 1.058, što predstavlja pad od 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu – i pad od 29 odsto u odnosu na 2019.

EY je tvrdio da je to “bez sumnje” rezultat Zakona o smanjenju inflacije, politike koja je stvorila niz poreskih podsticaja za projekte u SAD-u.

Prošle godine je 36 odsto projekata koji koriste inostrano finansiranje u Francuskoj pokrenuto od nule, u poređenju sa 75 odsto u Velikoj Britaniji i 77 odsto u Nemačkoj, zaključuje se.

(EUpravo Zato/Euronews/Investitor)