Već jedanaestu godinu zaredom, Švajcarska je na vrhu liste najkonkurentnijih zemalja u svetu po pitanju talenta, prema IMD-ovom Rangiranju svetskih talenata za 2024. godinu, što ukazuje na njen snažan i stabilan skup talenata uprkos brzo promenljivom globalnom radnom okruženju.

Ovo rangiranje meri kako ekonomije širom sveta uspevaju da održe svoj fond talenata. Ove godine, lista je izrađena kombinacijom odgovora iz anketa i konkretnih podataka IMD-ovog Centra za svetsku konkurentnost i eksternih izvora iz 67 ekonomija globalno.

Podaci su podeljeni u tri kategorije: ulaganje u razvoj domaćeg talenta, privlačnost (u kojoj meri zemlja koristi međunarodni fond talenata) i spremnost (dostupnost veština i kompetencija), prema izveštaju.

Ovo su 10 zemalja u kojima živi najviše talenata na globalnom nivou:

  1. Švajcarska
  2. Singapur
  3. Luksemburg
  4. Švedska
  5. Danska
  6. Island
  7. Norveška
  8. Holandija
  9. Hong Kong
  10. Austrija

Evropske zemlje dominirale su ovogodišnjom listom, zauzevši osam od prvih deset mesta. Dve azijske ekonomije takođe su se našle na listi, sa Singapurom na drugom i Hong Kongom na devetom mestu.

Sjedinjene Američke Države, međutim, nisu ušle među prvih deset i pale su za šest mesta, na 21. poziciju ove godine. Važno je napomenuti da su SAD pale sa drugog mesta 2020. godine na 14. u 2024. po pitanju privlačnosti, što je delimično posledica visokih troškova života i poreza na dohodak.

SAD su takođe pale u kategoriji spremnosti, zauzevši 32. mesto ove godine. Zemlja je ocenjena kao ispod proseka kada je reč o jezičkim veštinama ili dostupnosti jezičkih veština koje zadovoljavaju potrebe kompanija, zauzevši 47. mesto od 67 ekonomija globalno.

Prva zemlja na listi - evropska

Švajcarska ostaje na čelu konkurentnosti talenata, zauzimajući prvo mesto od početka rangiranja 2014. godine. Zemlja dominira u oblastima ulaganja i razvoja, kao i po faktoru privlačnosti.

Švajcarska
Roberto Moiola / robertharding / Profimedia Bern u Švajcarskoj

Ova evropska zemlja prednjači u nekoliko kriterijuma, kao što su kvalitet života, zdravstvena infrastruktura, univerzitetsko obrazovanje, postojanje zakonske minimalne plate, sposobnost privlačenja visoko kvalifikovanih stranih stručnjaka i još mnogo toga.

Singapur je takođe veliki dobitnik na ovogodišnjoj listi. Uspon ovog grada-države sa 18. mesta 2014. godine na drugo mesto ove godine može predstavljati izazov švajcarskoj dominaciji u bliskoj budućnosti, navodi se u izveštaju.

Najbolje plasirane države iz našeg okruženja su Slovenija, koja se nalazi na 28. mestu, Mađarska (50) i Hrvatska koja je na 51. poziciji. Srbija se uopšte ne nalazi na ovoj listi.

Uticaj veštačke inteligencije na globalni pejzaž talenata

Izveštaj za 2024. godinu, pod naslovom "Socio-ekonomske implikacije veštačke inteligencije na radnom mestu", takođe osvetljava uticaj veštačke inteligencije na globalni pejzaž talenata.

"Brza primena veštačke inteligencije (AI) transformiše industrije i preoblikuje globalnu ekonomiju na neviđene načine, stvarajući i prilike i izazove za konkurentnost talenata", napisao je glavni ekonomista IMD Centra za svetsku konkurentnost, Hoze Kabaljero, u izveštaju.

"Iako AI može doneti neuporedivu efikasnost i produktivnost, takođe preti širokoj zameni radnih mesta, posebno u sektorima koji zavise od rutinskih zadataka i automatizacije", rekao je Kabaljero.

Ove godine, izveštaj je pokazao da su u Japanu, Tajlandu, Singapuru, Velikoj Britaniji i Kanadi "senior menadžeri primetili da je AI najvidljivija na radnom mestu po načinu na koji zamenjuje ljude. Pored toga, u ovim ekonomijama je zabeležen rast diskriminacije", prema IMD-ovom blogu.

"Inkorporacija AI u radnu snagu može uvesti nove oblike diskriminacije, kao što su pristrasni algoritmi, koji mogu pojačati postojeće nejednakosti i imati šire socijalne posledice na marginalizovane zajednice", rekao je Kabaljero u izveštaju.

Na primer, izveštaj je pokazao da je verovatnoća da će žene biti pogođene automatizacijom više nego dvostruko (7,9%) u poređenju sa muškarcima (2,9%) u zemljama sa visokim prihodima.

(JA/EUpravo zato)