Jaz između najbolje i najgore plaćenih radnika u Švajcarskoj se povećao 2023. godine, pri čemu su najplaćeniji menadžeri u proseku zarađivali 143 puta više od svojih najslabije plaćenih radnika.

Najveća banka u zemlji, UBS, imala je najveći jaz u platama, objavio je tamošnji sindikat Unija.

Plate u banci su postale političko pitanje, a švajcarska ministarka finansija Karin Keler-Sater je ove godine kritikovala naknadu generalnog direktora UBS-a Serđa Ermotija 2023. od 14,4 miliona švajcarskih franaka, što je oko 15,5 miliona evra.

Proizvođač lekova Novartis imao je drugi najveći jaz u platama, a proizvođač hrane Nestle treći, navodi se u izveštaju.

Poređenja radi, prošle godine u Britaniji je prosečan izvršni direktor FTSE 100 (berza Fajnenšl Tajmsa) zarađivao 120 puta više od nacionalne prosečne plate, prema analitičkoj grupi High Pay Centre.

Razlika u platama u Švajcarskoj je na najvišem nivou od 2019. godine, kada su plate generalnih direktora bile 148 puta veće od najniže, navodi Unija.

"Jaz između najbolje i najslabije plaćenih radnika je ogroman i postaje sve veći", rekla je Noemie Zurlinden, glavni ekonomista Unije.

Nema opravdanja za ovu razliku

Ona je dodala da se ne može opravdati da direktori zarađuju mnogo više od običnih radnika.

"Bolja preraspodela ekonomske dobiti posebno je važna u vreme rasta troškova života", rekla je ona, prenosi Rojters.

Prema podacima iz 2020. godine, prosečna bruto mesečna plata u ovoj državi iznosila je 6.665 švajcarskih franaka (otprilike 7.000 evra). Imajte na umu da je ovo srednja švajcarska plata, te da plate mnogo variraju.

Minimalna plata u Švajcarskoj je definisana na nivou kantona. U 2024. godini, u Ženevi, minimalna zarada iznosi 4.426 franaka bruto mesečno, oko 3.750 franaka neto, za 42 sata nedeljno, što je oko 4.000 evra. Ispod toga zakonski je nemoguće ići, osim u slučaju manje radnih sati. Ako kao osnov uzmemo minimalnu platu u Švajcarskoj, to znači da, ako postoje menadžeri čija je plata bila i do 143 puta veća, njihova plata iznosila je više od pola miliona evra, mesečno.

(JA/EUpravo zato)