Dve beogradske picerije, Pietra i Majstor i Margarita, ove godine su se našle na listi najboljih picerija Evrope - van Italije.

Vodič za najbolje picerije na svetu, sajt 50 Top Pizza, predstavio je Pietru iz Beograda je ove godine postavio 32. mestu, što je napredak u odnosu na prethodnu godinu kada je zauzela 39. poziciju.

"Ako želite da otkrijete ukus napolitanske pice, napravljene po klasičnim pravilima i potvrđenim zvaničnim smernicama, ovo je mesto za vas. Autentično italijanski prelivi se ističu i daju odličan ukus vešto napravljenom testu. Elegantno, ali neformalno okruženje, koje uključuje i zatvorene sobe i prelep spoljni prostor, dizajnirano je da poboljša različite trenutke dana izborom pogodnim za svaki uzrast i priliku. Atmosfera je takva da možete da dođete na pauzu da biste popili espreso, kapućino, koktel ili čašu dobrog vina, a uvek dočekani profesionalizmom, energijom i toplim, uvek prisutnim osmehom", stoji u opisu.

Takođe, pomenuta je i picerija "Majstor i Margarita" koja je zauzela 37. mesto u odnosu na prošlogodišnje trideset i treće.

"Prelep i pažljiv izbor italijanskih sastojaka poboljšava rad na testu i precizno pečenje, uz dobro maslinovo ulje, potvrđujući kvalitet pice iz godine u godinu. Na sto stiže prelepa, mirisna, bogata i primamljiva i jede se sa velikim zadovoljstvom. Raznovrsni meni vam omogućava da svaki put uživate u drugačijem: pored veoma klasičnih opcija, među najpopularnijim su one s italijanskim sirevima i suhomesnatim proizvodima poput mortadele i pistaća. Svaki zalogaj tone u mekanu krišku sa visokom korom koja se završava sa zadovoljstvom“, glasi opis picerije čiji je prostor takođe pohvaljen.

Picerije iz komšiluka

Zanimljivo je da se iz regiona najviše kotirao zagrebački "Franko’s", koji se našao na visokom 14. mestu. "Matto Napoletano" iz Skoplja ove je godine 16. na listi, a "Pop’s Pizza na 30. mestu.

Važno je napomenuti da je Italija u ovom izboru van konkurencije.

Najbolje picerije u 2024. godini

10. Fratelli Figurato iz Madrida

9. La Balmesina iz Barselone

8. Pizzeria Nea iz Amsterdama

7. Imperfetto iz Pitoa

6. Pizza Zulu iz Furta

5. Baldoria iz Madrida

4. 50 Kalo iz Londona

3. Via Toledo iz Beča

2. Santoria Panatieri iz Barcelone

1. Napoli on the Road iz Londona

(EUpravo Zato/50toppizza.it)