Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za nekretnine otkrio je nekoliko lokacija u Beogradu koje su sada najisplativije za kupovinu nekretnine.

Prema njegovim rečima, što se Beograda tiče, trenutno se najviše isplati kupovati nekretnine na trasi metroa, odnosno od Mirijeva do Makiša, zatim u Surčinu, zbog izložbe EKSPO.

"Ključ isplativosti je u tome što se ovi delovi sada tek razvijaju i ne može doći do pada cena u ovim mestima" pojašnjava Đoković.

Osim toga, isplativost ovih lokacija leži u njihovom razvoju i mogućnosti da će vrednost kvadrata na ovim lokacijama ići uvek na gore, bar za 20 do 30% u roku od dve godine, a za deset godina njihova cena može dvostruko viša.

On dodaje, da je, pored spomenutih tački, uvek dobro kupiti nekretninu i na atraktivnim lokacijama kao što su Novi Beograd, Banovo brdo, Čukarica, centar grada, Beograd na vodi, ali napominje da, kada je reč o novim naseljima, to je sigurno trasa metroa.

Da će Surčin postati najmodernija opština, nedavno je izjavio i Aleksandar Vučić koji se tom prilikom osvrnuo i na cene i izgradnju stambenih objekata u ovom delu grada.

"Kuće koje su prve do gradilišta, već sada imaju tri puta veće cene u odnosu na pre tri godine" kazao je on govoreći o značaju projekta EXPO za opštinu Surčin.

Govoreći o stambenom bloku koji će se graditi, naveo je da je plan da se stanovi dodele određenoj kategoriji građana po povoljnim cenama.

"Videćemo ko će živeti u tim stanovima, da li lekari, ili mladi, ili ljudi koji se vraćaju iz inostranstva. Biće ovo novi grad u gradu, verovatno i najmoderniji, Surčin više neće biti isti", istakao je on.

Što se tiče cena kvadrata, kako u glavnom gradu, tako i u ostatku Srbije, stručnjaci smatraju da je neminovno da će u skorijoj budućnosti doći do "hlađenja" tržišta i da će rast cena usporiti.

Prošle godine najskuplji kvadrat u Srbiji zabeležen je u Beogradu na opštini Savski venac i njegova cena iznosila je 11.475 EUR.

Prosečna cena kvadrata u novogradnji iznosila je 1.700 EUR, dok je u starogradnji bila nešto niža - 1.500 EUR.

(M.A./EUpravo zato/Blic.rs)