Evropska unija uvodi nova pravila putovanja, a ona koja se tiču avio-saobraćaja stupaju na snagu već 1. septembra.

To se najviše odnosi na tečnosti koje se mogu uneti u kabinu aviona u ručnom prtljagu.

Neka od tih pravila su već odavno poznata putnicima, ali nisu bila univerzalna već su kompanije mogle same da odlučuju o dimenzijama kofera i njihovom sadržaju.

Time će sve evropske avio-kompanije biti uniformisane i putnici će se pridržavati univerzalnih standarda kada je reč o težini i dimenzijama prtljaga.

Koliko je tečnosti dozvoljeno uneti u ručnom prtljagu?

Do sada su putnici koji su prolazili kroz skener EDSCB (Sistem za pronalaženje eksploziva u ručnom prtljagu) mogli da ponesi i tečnosti zapremine veće od 100 ml po bočici. Sada će se to promeniti, ali nije isključeno da će i u budućnosti doći do novih izmena kako tehnologija bude napredovala.

Od 1. septembra putnici ne smeju da nose tečnosti, gelove ili aerosole u bočicama koje premašuju 100 ml zapremine.

Izuzetak su hrana za bebe i lekovi.

Radnici na aerodromu proveravaju koliko tečnosti sme da se unese u ručnom prtljagu
FRED DUFOUR / AFP / Profimedia Maksimalna zapremina pojedinačnog pakovanja tečnosti može biti do 100 ml, a maksimalna ukupna dozvoljena količina tečnosti u ručnom prtljagu iznosi 1.000 ml po putniku

Preporučuje se da bočice budu u plastičnoj providnoj kesi ili neseseru, a ukupna zapremina tečnosti ne bi trebalo da premašuje litar.

Restrikcije su uvedene jer se konfiguracije novih skenera moraju poboljšati, a mnogi od njih su već u upotrebi na aerodromima širom Evrope. Standardi bezbednosti u avio-saobraćaju takođe moraju biti usaglašeni, a kako bi se osigurala i bezbednost putnika, nivoi provera uoči letova moraju da budu isti u svim delovima Evrope.

Iz Evropske unije su poručili da restrikcije nisu uvedene zbog opasnosti po bezbednost avijacije već kao mera predostrožnosti dok softver za skiniranje prtljaga ne bude poboljšan i dok se na međunarodnom nivou ne postigne saglasnost o standardima koji vladaju u vazduhoplovstvu.

Šta se podrazumeva pod tečnostima koje unosimo u avion?

- Voda i druge vrste pića, supe i sirupi,
- Parfemi, maskare, sprejevi, losioni i ulja, kreme,
- Gelovi, uključujući i one za kosu i tuširanje
- Paste, uključujući i paste za zube
- Artikli koji su u bočicama pod pritiskom, uključujući i kreme za brijanje, ostale pene i dezodoranse

EES i ETIAS - koje nas promene još čekaju?

Evropska unija uvodi još dve važne izmene koje se tiču putovanja Evropom. a to su:

Sistem EES koji stupa na snagu 10. novembra 2024.
Sistem ETIAS koji bi trebalo da bude aktiviran sredinom maja 2025. godine.

EES je novi elektronski sistem koji bi trebalo da zameni pečate u pasošima, a registrovaće sve ulaske i izlaske iz zemalja EU. Primenjivaće se na one koji borave u nekoj državi članici manje od 90 dana, a uglavnom se radi o državljanima trećih zemalja, u koje spada i Srbija.

Putnici na aerodromu u Lisabonu
Alexandre Rotenberg / Alamy / Alamy / Profimedia Putnici na aerodromu u Lisabonu

Ove zemlje će koristiti sistem EES: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska.

Kipar i Irska, iako su članice EU, i dalje će se pridržavati ručnog lupanja pečata.

Pre svakog putovanja, kada se ulazi ili izlazi iz teritorije EU ili Šengena, prethodno moramo da se registrujemo onlajn potpuno besplatno.

Potrebni su osnovni i biometrijski podaci:

  • putni dokument (ime, prezime, datum rođenja itd)
  • biometrijski podaci (otisci prsta, prepoznavanje lica)
  • vreme ulaska i izlaska iz EU
  • eventualno – podaci o zabrani putovanja

Registraciju, skeniranje lica i uzimanje otisaka prstiju je dovoljno uraditi samo jednom, a na svakom sledećem putovanju će se samo skenirati vaš pasoš.

Evropska unija će narednog maja uvesti i sistem ETIAS. On ne menja uslove putovanja, ali podrazumeva "elektronsku vizu" za ljude koji trenutno putuju u EU, s tim što neće biti prekomerne papirologije.

To će se odnositi na naše sugrađane koji budu putovali u EU na manje od 90 dana i koji nemaju vizu ili boravišnu dozvolu. Uglavnom će se misli na turiste i one koji idu u posetu rođacima.

Granica.jpg
MONDO/Stefan Stojanović 

Pravila će obuhvatiti i Amerikance, Britance, Kanađane, Australijance i Novozelanđane.

Pre nego što krenete na put, moraćete onlajn da ispunite ETIAS upitnik i platite 7 evra. Maloletnici i oni stariji od 70 godina ne moraju ništa da plate, ali moraju popuniti upitnik.

Sve se može obaviti na internetu, na ovom sajtu (sa prijavama će se početi tek nekoliko nedelja pre zvaničnog lansiranja).

Postupak je jednostavan tako da turisti mogu lako da se snađu i nije potrebno da bilo koja agencija to radi za njih.

(EUpravo zato)