Ukupno 12 ministara zdravlja Evropske unije, predvođenih Dankinjom Sofi Lode, podržalo je dokument koji poziva Evropsku komisiju da predloži novi zakon koji bi mogao da uključi zabranu aromatizovanih elektronskih cigara, "vejpove" i ograničavanje nikotina.

Oni takođe predlažu da društvene mreže preuzmu "veću odgovornost" za marketing i prodaju elektronskih cigareta na svojim platformama.

Pritisak na Komisiju da reaguje povodom ovog pitanja dolazi nakon što je izvršna vlast EU odložila planiranu reformu pravila o duvanu i nikotinu ranije ove godine.

Neuspeh je izazvao reakciju belgijskog ministra zdravlja Franka Vandenbrukea, koji je u januaru rekao zdravstvenom odboru Evropskog parlamenta da je za neangažovanje Komisije krivo lobiranje industrije.

Iako Belgija nije jedna od pomenutih zemalja, koje su se istakle na sastanku ministara zdravlja u Luksemburgu, među njiima su neke velike zemlje poput Francuske, Nemačke, Holandije i Španije.

"Pozivamo novu Evropsku komisiju da deluje i da što pre iznese predloge koji će nam pomoći da zaštitimo našu decu i mlade od štetnog dejstva duvana i nikotinskih proizvoda", navodi grupa, prenosi Politico.

U dokumentu se takođe poziva Komisija da pokrene debatu o proizvodima zasnovanim na nikotinu i ispita "niz mogućih propisa koji bi državama članicama mogli da zabrane i definisane kategorije proizvoda".

Skoro kao slatkiši

U dokumentu se ukazuje na izveštaj iz 2023. koji pokazuje da su deca i adolescent "osetljiviji na negativne sporedne efekte konzumiranja nikotina i da su takođe skloniji zavisnosti od odraslih".

Takođe se ističe da se duvan i nikotinski proizvodi sve više "eksplicitno plasiraju na tržište kako bi bili privlačni deci i adolescentima", kroz ukuse poput žvakaće gume i čokolade, i da su pakovani "skoro kao da su slatkiši".

Letonski sekretar Artjoms Ursulskis, parlamentarni sekretar u ministarstvu zdravlja, rekao je ministrima na sastanku:

"Industrija duvana i nikotina zaista nastavlja da cilja našu decu novim proizvodima, sa marketinškim tehnikama koje dovode do rane zavisnosti”.

Ali dokument nije jednoglasno prihvaćen; iz Grčke je došao jedan protivni glas.

Dok je ministar zdravlja Adonis Georgiadis rekao da "niko ne može osporiti da države članice moraju učiniti sve što je moguće da zaštite mlade od zavisnosti od duvana i nikotina", dodao je i da svaka revizija duvanskog zakonodavstva mora "da se drži proporcionalnosti" i da ima uticaj procena.

Očekivalo se da će Komisija ranije ove godine objaviti nove smernice koje regulišu cigarete i elektronske uređaje na javnim mestima, ali je to stavljeno na čekanje nakon što je Komisija odlučila da je za ovo neophodno veće angažovanje.

Radna verzija koju je Politico navodno video, pozivala bi zemlje da zaštite javnost od pasivnog pušenja kao posledica konzumacije cigareta i uređaja koji se koriste kao zamena.

Od izvršne vlasti se takođe očekivalo da ponovo razmotri osnovna pravila EU o kontroli duvana, Direktivu o duvanskim proizvodima, sa više odredbi koje se odnose na nove proizvode kao što su elektronske cigarete i uređaji za zagrevanje duvana. Ali to se takođe nije desilo tokom ovog mandata.

Nacionalne mere nisu dovoljne

Neke zemlje EU već su preduzele nacionalne mere za suzbijanje e-cigareta, a Francuska i Belgija su najavile zabranu nikotinskih e-cigareta za jednokratnu upotrebu.

Ali grupa od 12 zemalja, koja takođe uključuje Estoniju, Finsku, Irsku, Luksemburg, Maltu, Poljsku i Sloveniju, kaže da nacionalna pravila ne funkcionišu uvek jer proizvodi "nisu ograničeni granicama i nacionalnim propisima".

"Lako su dostupni na internetu i iz zemalja koje nisu razvile pravni okvir za takve proizvode", piše u dokumentu.

U izveštaju Kampanje za decu bez duvana rečeno je ranije ove godine da desetine miliona mladih ljudi vide objave na mrežama kojima se promovišu neke vrste cigareta, uglavnom preko Instagrama.

"Potrebno nam je ambiciozno evropsko rešenje ako želimo da efikasno rešimo ovaj problem i da zaštitimo našu decu i mlade od štetnih efekata nikotina i proizvoda koji, pored toga, mogu da budu kapija za duvanske proizvode", navodi se u danskom listu.

Ali komesarka EU za zdravlje Stela Kirijakides branila je Komisiju na sastanku, rekavši da EU nije pasivna,

Predstoji revizija direktive o duvanskim proizvodima, istakla je ona i dodala da smo "na kraju svi na istoj strani i da treba da zaštitimo građane, a posebno naše mlade ljude i našu decu od štetnog dejstva ovih proizvoda".

(JA/EUpravo zato/Politico)