Linijske sudije više neće imati potreu da rade na legendarnom teniskom turniru Vimbldonu koji se održava u Velikoj Britaniji, jer je organizator teniskog grend slema "Ol Ingland Klub" odlučio da uvede tehnologiju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji na teren od 2025. godine.

Vimbldon je objavio da će od narednog leta brigu o vođenju mečeva preuzeti veštačka inteligencija, odnosno program nazvan "automatska elektronska kontrola linija".

Tehnologija će biti primenjena na svim kvalifikacionim i glavnim mečevima, zamenjujući sudije koje su bile odgovorne za signalizaciju udaraca "out" i "fault" pri udarcu.

Vimbldon je bio prinuđen na ovu odluku zbog toga što je teniska je organizacija za muški profesionalni tenis ATP odlučila da uvede ovu tehnologiju na muškoj turneji od 2025. godine, kako bi suđenje bilo tačnije.

Ženska WTA turneja ide u istom pravcu, a pošto su Australijan Open i US Open već usvojili elektronsku osetljivost linija 2021. i 2022. godine, Vimbldon je rizikovao da bude izuzetak.

"Odluka da se uvede tehnologija na Šampionatu doneta je nakon značajnog perioda razmatranja i konsultacija", izjavila je glavna izvršna direktorka "Ol Ingland kluba", Sali Bolton.

Dovoljno pouzdana tehnologija

"Nakon što smo pregledali rezultate testiranja sprovedenog na Šampionatu ove godine, smatramo da je tehnologija dovoljno pouzdana i da je pravo vreme da napravimo ovaj važan korak ka postizanju maksimalne tačnosti u našem suđenju. Igrači će imati iste uslove pod kojima su već igrali na brojnim turnirima".

"Naša odgovornost da balansiramo tradiciju i inovaciju na Vimbldonu je veoma ozbiljna. Linijske sudije su igrale ključnu ulogu u našem suđenju na Šampionatu decenijama, i priznajem njihov dragoceni doprinos, te im se zahvaljujemo na posvećenosti i službi".

Doći će i do značajne promene u rasporedu poslednjeg kola na takmičenju, pa finalisti ženskog i muškog singla više neće izlaziti na teren u 14:00 po britanskom vremenu. Ubuduće će finala singlova počinjati u 16:00, dok će muški dubl počinjati u 13:00 u subotu, a ženski dubl u 13:00 u nedelju.

Ova promena usklađuje Vimbldon sa ostala tri Grend slema.

(EUpravo zato/BBC)