Ideja je usmerena ka podsticanju građana da se bave fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i  na edukaciju građana o zdravom načinu života. 

Tokom te nedelje mnogobrojni sportski i edukativni događaji, organizuju se širom Evrope, a dominante teme su: edukacija, radno mesto, aktivnosti na otvorenom, sportski klubovi i fitnes centri.

Iako sport i fizička aktivnost značajno doprinose dobrobiti evropskih građana, nivo fizičke aktivnosti trenutno stagnira, pa čak i opada u nekim zemljama.

Zbog toga postoji Evropska nedelja sporta, kako bi se podigla svest koliko je aktivan životni stil važan za sve.

Evropska nedelja sporta 2023

Pod sloganom #BeActive Evropska nedelja sporta prošle godine je obeležena u periodu od 23. do 30. septembra, po deveti put na evropskom nivou i šesti put u Srbiji.

Prethodile su joj i pratile je brojne manifestacije, a uspeh ovog događaja je što se veliki broj ljudi i dece okupljao oko sporta i sportskih aktivnosti.

Inicijative prošlogodišnje Evropske nedelje sporta bile su usmerene na njene tri važne poruke: uključenost, inkluziju i inovaciju, koje odražavaju savremene promene i pravce ka kojima kao društvo stremimo.

Nacionalni koordinatori za našu zemlju su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo sporta dok je Asocijacija Sport za sve Srbije jedan od nacionalnih partnera.

Edukacija

Podaci pokazuju da današnja omladina nije toliko aktivna kao prethodne generacije, a gojaznost je u porastu zbog nedovoljnog bavljenja fizičkom aktivnošću.

Tome svedoče i podaci istraživanja u Srbiji:

• 30% dece se bavi sportom van škole
• 12% omladine se bavi sportom generalno
• 4,5% studenata se bavi bilo kakvim vidom fizičke aktivnosti

Sve češće se ističe neophodnost da se mladi edukuju o značaju bavljenja fizičkom aktivnošću.

Škole nude najbolje mogućnosti za bavljenje fizičkom aktivnošću svakodnevno, posebno za decu koja dolaze iz porodica koje nemaju sredstva za van školske aktivnosti.

Postoji dosta načina zahvaljujući kojima deca i omladina mogu da budu što više aktivniji u vrtiću u školi, na fakultetu. Popularizovanje fizičke aktivnosti kroz obrazovanje doprinosi razvoju aktivnijih generacija i vredna je investicija u budućnost našeg društva.

Roditelji i nastavnici imaju veliku ulogu kada je u pitanju fizička aktivnost dece u školi i van nje.

Bez obzira ko smo i šta radimo, čak i neznatno povećanje redovne telesne aktivnosti može imati dubok pozitivan uticaj na naše dugoročno zdravlje.

Nedelja je osmišljena tako da ljudima širom sveta pruži odskočnu dasku da budu aktivni. Održava se svake poslednje nedelje septembra.

(M.A./EUpravo zato, EU u Srbiji, European Council)