Učenik prvog razreda Gimnazije "Јovan Dučić" iz Trebinja, Vuk Јanković, rešio je matematički problem koji je čuveni matematičar Vladimir Stojanović kreirao još pre 58 godina.

Mladi Trebinjac prvi je došao do jednog od moguća dva rešenja ovog zadatka.

Tim povodom je profesor Vladimir Stojanović, inače autor više od stotinu udžbenika, zbirki i knjiga iz oblasti matematike, došao u trebinjsku Gimnaziju i mladom matematičaru uručio prigodne poklone.

"Ovaj zadatak tokom proteklih 58 godina pokušavali su da reše vrsni matematičari, profesori, akademici, ali eto, Vuk je prvi došao do jednog od moguća dva rešenja, što mi je izuzetno drago. Cedulju sa ovim zadatkom podelio sam učesnicima juniorske olimpijade u matematici koja je održana u Albaniji, a radio sam to i godinama unazad, i možete zamisliti moje zadovoljstvo kada mi se Vuk javio sa rešenjem. Želim mu svaku sreću i da i dalje razvija svoj veliki talenat", rekao je Stojanović na maloj svečanosti koja je održana u Gimnaziji "Јovan Dučić", preneo je RTRS.

Mladi matematičar Vuk Јanković istakao je da mu je izuzetna čast što je upoznao legendu matematike, profesora Stojanovića, i što je posetio njegovu školu u Trebinju.

Vuk Janković i profesor matematike Vladimir Stojanović
Youtube/RTRS vijesti Vuk Janković i profesor matematike Vladimir Stojanović

"Hvala i njemu i svim mojim profesorima i nastavnicima. Zadatak sam rešavao petnaestak dana, i kako i sam profesor kaže, osim matematičkog znanja, bilo je potrebno i kreativnosti", naveo je Јanković.

On je višestruki republički prvak u fizici i matematici, učesnik matematičke olimpijade u Јapanu, gde je osvojio treće mesto, a za koji dan očekuje ga učešće na balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Varni u Bugarskoj.

"Kažite koji zadatak vam treba"

Profesor Vladimir Stojanović napisao je čak 108 udžbenika koji su generacijama đaka zadavali muke.

"Počeo sam da pišem još kao mlad profesor matematike u Ekonomskoj školi u Loznici. A motiv je bio, deca nisu imala odakle da uče jer nije bilo udžbenika. Program je predviđao šta da se radi, ali knjiga nije bilo", kazao je Stojanović jednom prilikom za RTS.

I tako je još 1967. godine nastao njegov prvi udžbenik iz geometrije.

"Ja sam inače u krugu matematičara poznat kao čovek koji istresa ovako zadatke. Kažite samo koji zadatak vam treba i ja vam odmah napravim. Recite samo koju težinu hoćete, hoćete li elementarni ili na nivou balkanijade, imam taj dar da sastavljam zadatke i probleme i vrlo često se time i igram sa kolegama", naveo je Stojanović.

Iako mnoga deca zaziru od matematike, profesor je tvrdio da ona nije bauk već da se često samo loše predaje.

"Ja ću vam citirati Miroslava Antića: Svako dete ima krila samo treba da se seti gde mu rastu sakrivena i odmah će da poleti. I to je istina, to se odnosi i na matematiku. Prirodni dar za matematiku ima svako, pitanje je samo ko ga vodi. Ne može dete samo da upija, mora neko da ga upućuje", objasnio je Stojanović.

(EUpravo Zato/RTRS/RTS)