"U oblasti kuture Srbija je ravnopravna sa zemljama članicama Evropske unije": Ko je čuvarka kulturnog nasleđa 2024?

Drugi dan Evropske nedelje mogućnosti posvećen je kulturi i turizmu i razvoju ovih oblasti u Srbiji. U Evropskoj kući danas smo čuli više o saradnji EU i Srbije i njenoj podršci na ovom planu. Takođe, proglašena je dobitnica nagrade "Heroji nasleđa". Evo i kome je pripala ta titula

EUpravo zato/Milena Antonijević Proglašenje dobitnika nagrade Heroji nasleđa

Juče je počela Evropska nedelja mogućnosti, a tokom ove sedmice, tematski podeljene po danima imamo prilike da čujemo šta sve možemo i mi uz pomoć Evropske unije.

Današnji dan je posvećen kulturi i turizmu pa je u Evropskoj kući danas bilo proglašenje pobednika "Heroji nasleđa", nakon čega je nastavljena diskusija, odnosno panel o podršci EU Srbiji u oblasti kulture, turizma i očuvanja kulturnog nasleđa.

"Kultura je izvor i motor razvoja zemlje"

Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji rekao je da su kultura i očuvanje nasleđa u Srbiji veoma važni EU kao partneru naše zemlje.

EUpravo zato/Milena Antonijević  Emanuele Žiofre, ambasador šef Delegacije EU u Srbiji na drugom danu Evropske nedelje mogućnosti koji je posvećen kulturi i turizmu

"Kultura ima poseban značaj za nas, a Srbija je zemlja prepuna prirodnih lepota, kulturnog i istorijskog blaga i turističkih destinacija i zato se trudimo da zajednički ove oblasti unapredimo i pomognemo njihov razvoj. Drago mi je da možemo da predstavimo mogućnosti za sve one koji se bave očuvanjem tradicije i kulture u ovoj zemlji kao i one koji su posvećeni razvoju turističkog potencijala. EU dosta ulaže u ove oblasti i imamo u planu da tu pomoć povećamo. Jer nije samo reč o infrastrukturnim ulaganjima, ovde je reč i o ljudima, radnim mestima i razvoju čitavih oblasti i regiona", kazao je ambasador Žiofre.

On je podsetio na programe putem kojih EU pomaže Srbiji u ovim oblastima, uključujući projekat Kreativna Evropa.

"Što se tiče ovog programa, Srbija je tu jednaka sa punopravnim članicama EU, a do sada je kroz program opredeljno 24 miliona evra podrške kulturi u vašoj zemlji. Sve oblasti i svi apsekti kulture su nam važni i zato se trudimo da svaku od njih podržimo. Tu su muzika, film, književnost, kulturno-istorijski spomenici, turističke destinacije, privrednici u ovoj oblasti, mala i srednja preduzeća.... Važan nam je razvoj svakog dela Srbije, svake opštine i zato želimo da za 50% povećamo tu podršku", istakao je ambasador.

Stanko Blagojević, pomoćnik ministra za digitalizaciju i kulturno nasleđe u Ministarstvu kulture slaže se sa ambasadorom Žiofreom po pitanju značaja kulture i očuvanja kulturnog nasleđa.

EUpravo zato/Milena Antonijević  Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture obratio se prisutnima tokom drugog dana Evropske nedelje mogućnosti posvećene kulturi i turizmu

" Mislim da smo u oblasti kulture nanpravili najveći iskorak prema Evropskoj uniji, i zapravo, kao što je rekao ambasador Žiofre, tu smo gotovo punopravna članica EU. Već deset godina učestvujemo u programu Kreativna Evropa, i tokom ove decenije unapredili smo i uvećali ukupan učinak, korišćenje, interesovanje i pristupanje konkursima ovog programa. To nam je jako važno jer kultura nije luksuz, kultura je izvor i motor razvoja svake, pa i naše zemlje", kazao je Blagojević.

Vesna Marjanović, generalna sekretarka Evropa Nostra takođe je govorila o značaju očuvanja kulturnog nasčeđa i podršci svim pojedincima zaslužnim za čuvanje našeg materijalnog i nematerijalnog kulturnog blaga. 

EUpravo zato/Milena Antonijević  Vesna Marjanović, generalna sekretarka Evropa Nostra govorila je o očuvanju kulturnog nasleđa u Srbiji i nagradi Heroji nasleđa

Ona je istakla da je jako važno da se svim pojedincima koji se mogu smatrati čuvarima nasleđa stavi do znanja koliko je to što rade važno za sve nas.

O nagradi Heroji nasleđa

Heroj / heroina nasleđa je godišnja nagrada za lični doprinos u oblasti nasleđa i dodeljuje se pojedincima za izuzetna dostignuća i dugoročnu posvećenost u istraživanju, dokumentovanju, konzervaciji, digitalizaciji, interpretaciji, očuvanju, upravljanju, promociji, edukaciji, zagovaranju i razvoju politika i jedinstvenih praksi zaštite i korišćenja nasleđa.

"Ovom nagradom, nastojimo da ohrabrimo i učinimo vidljivim one pojedince, građanke i građane, koji se svakodnevno i posvećeno bave nasleđem, inspirišu druge na delovanje i podstiču pozitivne promene u zajednici zasnovane na nasleđu. Nagrada se dodeljuje pojedincima koji pokažu posvećenost u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa bez obzira da li su iz polja pokretnog ili nepokretnog, materijalnog ili nematerijalnog nasleđa. Nagrada podjednako tretira nasleđe različitih nacionalnih i etničkih zajednica, grupa i pojedinaca, kao i nasleđe iz različitih istorijskih epoha uključujući i ono iz skorije prošlosti", navela je Marjanović.

Nagrada nastoji da ohrabri i učini vidljivim one koji se posvećeno bave nasleđem, koji inspirišu društvo i lokalne zajednice na delovanje i koji su podstakli pozitivne promene u razumevanju nasleđa, razvoju kulture sećanja i vrednosti koje ono danas ima za društvo.

Dodeljuje se istaknutom pojedincu za lični doprinos koji je učinio vidljive pomake nezavisno ili uprkos institucionalnim ili dominantnim društvenim tokovima u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa, uz poštovanje opšte prihvaćenih vrednosti i principa zaštite ustanovljenih međunarodnim konvencijama i pravilima struke.

Ambasador Emanuele Žiofre, proglasio je ovogodišnju dobitnicu nagrade, dok je Vesna Marjanović obrazložila odluku žirija.

Čuvarka kulturnog nasleđa 2024

Nagradu je i ove, treće godine zaredom, dobila žena i to - Svetlana Spajić koja se,prema obrazloženju žirija, posebno istakla u očuvanju i promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

"Svetlana Spajić rođena u Loznici, istaknuta je tradicionalna pevačica i zaštitarka nematerijalnog kulturnog nasleđa i aktivistkinja nominovana je od strane World Music Asocijacije Srbije, reprezentativnog udruženja u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa. Žiri je jednoglasno odlučio da Svetlanu nagradi, smatrajući je dostojnom ove nagrade kako zbog višegodišnje posvećenosti očuvanju srpske i balkanske loklane tradicije, tako i doprinosa u istraživanju, dokumentovanju, interpretaciji i prenošenju tradicije novim generacijama. Ono što Svetlanu Spajić izdvaja jeste njena sposobnost da na jedinstven način spoji tradicionalno sa savremenim, povezujući srpsko kulturno nasleđe sa evropskim muzičkim tokovima. Njen rad predstavlja most između prošlosti i sadašnjosti, lokalnog i međunarodnog. Ona kroz saradnju sa svetskim priznatim umetnicima promoviše srpsko nematerijalno kulturno nasleđe na globalnu scenu", stoji između ostalog u obrazloženju žirija.

Podsetimo, pošlogodišnja dobitnica ove nagrade je profesorka Viktorija Aladžić, arhitektica iz Subotice, zbog upornog i predanog rada na očuvanju arhitektonskog nasleđa u Srbiji.

Viktorija je posebno prepoznata ne samo kod nas, već i u međunarodnim krugovima kada je u pitanju secesija u Subotici, o kojoj je mnogo pisala i objavljivala, posebno o njenoj zašiti.

Od 2000. ona je posvećeno zagovarala obnovu Sinagoge u Subotici. Na njenu inicijativu i njenim angažmanom osnovana je Fondacija SOS Sinagoga, u okviru koje su rađeni planovi obnove ovog dragulja graditeljskog nasleđa. 

(M.A./EUpravo zato)