Početak novembra je idealan period za razmišljanje o tome gde ćemo provesti zimske praznike – ni previse rano jer se sada mogu naći dobre ponude za avionske karte, smeštaj i ulaznice – a ni previse kasno, jer još uvek nije sve razgrabljeno. Dakle, pravi trenutak da odlučimo. Srećom po nas, Evropa je magična u ovom periodu godine, a biraju je kako Evropljani tako i mnogi drugi širom sveta.

Okićene jelke, sjaj lampica u raznim bojama i oblicima, zvuk zvončića, miris cimeta i karanfilića u kuvanom vinu... Najlepše doba godine zvanično započinje krajem novembra i početkom decembra, kada gradovi širom sveta zasijaju zbog hiljade ukrasa, a trgovi su ispunjeni mirisima i ukusima koji bude uspomene na Božić.

Sve više gradova poslednjih godina stvara posebnu prazničnu atmosferu, ali neki od njih, složićemo se, zaista se izdvajaju svojom dugom tradicijom i laskavim titulama koje im svetski mediji iz godine u godinu dodeljuju. Tada započinje čuveni adventi – među kojima se, po mnogim medijima ali i utiscima turista, izdvajaju Advent u Zagrebu, Budimpešti, Beču, Pragu i Salcburgu.

Advent u Budimpešti (15. novembar – 1. januar 2025.)

Prestonica Mađarske, Budimpešta, nam je relativno blizu. Za svega pet sati iz Beograda možete da stignete na advent koji je nekoliko puta proglašavan za najbolji u Evropi, a tokom ovog perioda mađarska prestonica nudi poseban ambijent koji privlači posetioce iz celog sveta. Ove godine Advent u Budimpešti počinje 15. novembra i traje do 1. januara 2025. godine.

Advent Budimpešta
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia Advent Budimpešta

Advent u Pragu (30. novembar – 6. januar 2025.)

Božićne tradicije su duboko ukorenjene u češkoj kulturi. Za Božić su zgrade Starog grada Praga raskošno ukrašene, stvarajući poseban praznični sjaj. Najveći i najposećeniji sajam nalazi se kod spomenika Janu Husu (češki teolog i filozof koji je postao crkveni reformator i inspiracija husitizma, ključnog prethodnika protestantizma i ključna figura u boemskoj reformaciji), pored Stare gradske kuće i astronomskog sata. Ova pijaca nudi sve što oslikava duh Božića: štandove sa jedinstvenim suvenirima, kamione sa hranom sa tradicionalnim češkim specijalitetima i živu muziku. Najveća božićna pijaca u Pragu otvara se 30. novembra i traje do 6. januara 2025.

Advent Prag
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia Advent Prag

Advent u Beču (16. novembar - 4. januar 2025.)

Bečki advent jedan je od najlepših i najpoznatijih božićnih sajmova u Evropi. U novembru i decembru širom austrijske prestonice održavaju se praznične manifestacije, a najpoznatija lokacija je sajam ispred Gradske kuće. Ovo bajkovito mesto krasi velika jelka, klizalište, panoramski točak i mnoštvo tezgi sa hranom, pićem, ručno rađenim suvenirima, kao i brojne koncerte i predstave koje uveseljavaju posetioce svih uzrasta. Advent u Beču počinje 16. novembra, a traje do 4. januara sledeće godine.

Advent u Salcburgu (21. novembar - 1. januar 2025.)

Ako volite šarm austrijskih gradova sa prelepim pejzažima i bogatom istorijom, u kombinaciji sa čarolijom Adventa, poželećete da ovu zimu provedete u Salcburgu. U rodnom gradu Mocarta božićni sajam se održava još od 15. veka, a kroz vekove se razvijao i postao jedan od najlepših u Evropi. Jedinstveni ambijent u starom delu grada, koji je deo Uneskove svetske baštine, šarene tezge i duga tradicija čine salcburški “Christkindlmarkt“ zaista posebnim događajem. Ovogodišnje izdanje počinje 21. novembra i traje do samog početka nove godine.

Advent Salcburg
BARBARA GINDL / AFP / Profimedia Advent Salcburg

Advent u Zagrebu (30. novembar – 7. januar 2025.)

Advent u Zagrebu je omiljeni događaj za sve generacije, a detalji o programu i ponudi se uvek nestrpljivo iščekuju. Ugledni svetski mediji poput Gardijana i CNN-a proglasili su ga nekoliko puta najboljim u Evropi, što je svakako jedan od razloga zašto vredi posetiti šarmantnu hrvatsku prestonicu tokom prazničnog perioda. Advent u Zagrebu zvanično počinje 30. novembra 2024. godine i traje do 7. januara 2025.

Advent Zagreb
DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia Advent Zagreb

Još neki od popularnih adventa održavaju se u Kopenhagenu u Danskoj od 17. novembra do 1. januara. Zatim Cirih u Švajcarskoj – od 23. novembra do 24. decembra. Zatim Helsinki, Finska – od 1. do 22. decembra. Amsterdam od 15. novembra do 5. januara.

(EUpravo zato/JA)