Mnogi gradovi su proglašeni za najlepše, ali ima i onih koji nam ne bude takva osećanja.

Šta presuđuje? Arhitektura, uređenje i čistoća, ljubaznost lokalnih meštana ili kulturna i istorijska zaostavština?

Na platformi Reddit je jednom pokrenuta rasprava o lepoti gradova Srbije.

Korisnici su gradove podelili u dve kategorije - najlepši i najružniji. I zaista, kada krenete da čitate objašnjenja zašto neki grad jeste lep, shvatili biste da je, ipak, potrebno vreme da ga upoznate. Pordrazumeva se i da morate da ga posetite.

"Leskovac nije imao priliku da bude lep. Sravnjen je sa zemljom u Drugom svetskom ratu, imućnije stanovnike su ubili što okupatori, što saveznici ili nova vlast, da bi onda krenuli da se grade sivi blokovi preko ruševina. Kad bi istražio malo Leskovac (nikako u toku vašara poznatog kao Roštiljijada) video bi da ima lepih kutaka. Garetova palata, stari Sajam i okolina do reke, gde su gradske i opštinske zgrade... Stara Dubočica za ljubitelje klasične srpske 'suburbije' (starije uglavnom bele kućice od jednog sprata ili dva u pravilnim ulicama s velikim dvorištima i niskim ogradama) i novija Dubočica za ljubitelje brutalizma tj. novijih socijalističkih zgrada s parkovima između, samo im naravno fali održavanje", glasio je jedan komentar koji ide u prilog Leskovcu.

Nekome je najlepši bio Požarevac. I zaista, ovaj grad ima svoj šarm i svojom lepotom zasigurno nadmašuje realni značaj koji ima u našoj zemlji. Jedan korisnik napisao je za Beograd istovremeno da je i najlepši i najružniji.

Po lepoti se ističu u komentarima i gradovi na severu zemlje, poput Novog Sada, Subotice, Sombora ili Zrenjanina.
Ipak, neko je spomenuo i krajnji jug - Prizren. Međutim, za jedan od najružnijih gradova izabrano je Prokuplje, dok je Kuršumlija dobila bolje ocene.

Hram Svetog Save u Beogradu
MONDO/Uroš Arsić Beograd se pominje i kao lep, ali i ružan grad

"Stvarno jeste brate, bez uvrede. Prošao sam kroz njega na desetine puta i bio tamo pošto imam rodbinu u Kuršumliji. Jedino gde volim da budem u Prokuplju je Hisar i ispred Skupštine onaj parkić mali", jedan je od komentara.

"Najružniji su Peć, Novi Pazar i generalno gradovi na Kosmetu. Peć je bukvalno grad-pijaca", glasio je još jedan komentar.

Među najružnijima je spomenuto i Pančevo, Užice, Priština, Bor, Trstenik, pa i Smederevo.

Kako je jedan korisnik napisao za Užice: "Prvo groblje, pa tek onda grad u kom se živi".

"Ćuprija i Paraćin ubedljivo najružniji. Subotica, Novi Sad i Beograd najlepši", napisao je jedan korisnik.

Ima i onih koje je "posvađao" Majdanpek.

Niška tvrđava
MONDO/Stefan Stojanović Niška tvrđava

Na opasku da je to najružniji grad, jedan korisnik je odgovorio: "Ne bih se složio. Kad ulaziš u Majdanpek prelepo je jer u kotlini su ogromne zgrade, iznad kojih se dižu ogromne planine. Baš redak prizor".

Iako je Beograd pomenut više puta kao najlepši, istaknuto je i da je "betonska džungla".

Takođe, među lepim gradovima naveden je i Vršac.

"Mislim da ljudi žmure na Vrsac koji je, prema mom mišljenju, najlepši grad u Srbiji. Subotica i Sombor imaju lepšu arhitekturu, ali nemaju planinu sa koje možeš da vidiš ceo grad i beskrajna polja Banata. Najružniji grad je Prokuplje ili Leskovac. Izvinjenje za Južnu Prugu, ali stvarno jesu objektivno najružniji gledano sa arhitektonske strane. Zauzvrat imaju najbolju hranu u Srbiji", jedan je od komentara.

(EUpravo Zato/Mondo)