Privredna komora Srbije, uz podršku Generalnog sekretarijata Vlade Srbije, Razvojne agencije Srbije, Saveza vinara i vinogradara Srbije i Saveza rakijaša Srbije organizuje ”Wine vision by Open Balkan” paviljon na sajmu, na kojem će predstavljaju vodeća vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Posetioci sajma u Italiji mogu da probaju više od 240 vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a prvi put na ovom prestižnom sajmu, zastupljeni su i naši proizvođači rakija i gastronomski specijaliteti, kaže Marko Obradović, direktor Sektora marketinga i edukacije Privredne komore Srbije.

Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije ocenio je da je za vinsku industriju Srbije veoma značajan nastup u Italiji, jer predstavlja priliku kako za male i srednje, tako i za velike vinare, da unaprede prisustvo na svetskom tržištu, ali i prilika za našu gastronomiju i rakiju.

„Naša vinska industrija je u velikom usponu, čemu je u velikoj meri doprineo koncept regionalnog predstavljanja koji je na drugom nastupu u Veroni proširen predstavljanjem rakija i gastronomskih čari Balkana u Italiji, koja je kulinarska i vinska sila. Na italijanskom ali i svetskom tržištu najviše šansi imaju naša domaća vina od sorti tamjanika i grašac, ali i druge sorte, kao i naša šljivovica i druge voćne rakije", kazao je on.

Prema rečima Rajte, zahvaljujući saradnji sa Vinitaly, unapredili smo nastup na svetskim tržištima, a čitav koncept regionalnog predstavljanja vinara doprineo je proboju u Južnu Ameriku, Zapadnu Evropu, ali i Britaniju i Kinu.

Na ovaj način, vinari iz regiona imaju šansu za sklapanje novih poslova a sajam je prilika za privlačenje više stranih kupaca na vinskom sajmu u Beogradu koji će se održati od 22. do 24. novembra ove godine.

Inicijativu za organizaciju prve Vinske vizije Otvorenog Balkana pokrenuli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije.

Ove godine na sajmu Vinitaly učestvuje rekordan broj velikih kupaca, 1200, a prema najavama organizatora, očekuje se i rekordan broj posetilaca, izlagača i kupaca - uvoznika, distributera i njihovih asocijacija iz Evrope, Velike Britanije, ali i iz celog sveta - od SAD, Kanade, Severne, Centralne i Južne Amerike, preko Kine, Azije i Okeanije do Afrike.

Na 56. sajmu Vinitaly, ovog aprila, 4.000 izlagača zauzima više od 100.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

(M.A./EUpravo zato/PKS)