Pozivaju se ekološki orijentisane kompanije, institucije i organizacije da učestvuju u Maratonskom Ploging izazovu u okviru 37. Comtrade Beogradskog maratona, koji će biti održan u nedelju 28. aprila 2024. godine.

Ploging predstavlja kombinaciju trčanja sa sakuplјanjem otpada. Ova inicijativa pokrenuta u Švedskoj 2016. postala je globalni trend usled povećanog zagađenja plastičnim otpadom.

Kompanija/institucija/organizacija treba da okupi „Eko družinu“ sastavljenu od najmanje 5 entuzijasta, spremnih da upotrebe sva raspoloživa sredstva kako bi tokom sedmočasovnog izazova sakupili što veći broj džakova ambalažnog otpada, koji će biti generisan tokom Beogradskog maratona.

Organizator će obezbediti mapu otpada i uputstvo za učešće u izazovu, džakove, majice, osveženje i zahvalnice za sve učesnike izazova, kao i uzbudljivu nagradu za pobedničku Eko družinu.

Prijavu Eko družine sastavljenu od motivacione izjave i preliminarnog spiska članova popuniti na ovom linku najkasnije do petka, 19. aprila u ponoć.

Koja su pravila Ploging izazova?

Izazov traje od 8 do 15 sati časova nakon čega sledi sumiranje poena i proglašavanje pobednika

  • Otpad se sakuplja po obodu trasa svih maratonskih disciplina: 42,2 km, 21,1 km, 10 km, Štafetni polumaraton, Trka zadovoljstva, kao i oko svih pratećih sadržaja: zone starta i cilja, Eko ostrva, okrepnih i muzičkih stanica
  • Dozvoljena je: upotreba rolera, bicikala i trotineta isključivo trotoarima pored maratonskih trasa
  • Zabranjena je: upotreba putničkih, transportnih i vozila javnog prevoza!
  • Učestvuju sve vrste reciklabilnog ambalažnog otpada: papir, karton, plastične flašice, limenke, plastični čepovi, čak i folija i gajbice!
  • U džaku može biti samo jedna vrsta ambalažnog otpada
  • Džak mora biti pun i zatvoren prilikom odlaganja u Eko štab
  • Vođa Eko štaba evidentira broj džakova i vrstu otpada za koje isplaćuje tokene eko družini
  • Dodatni poeni dobijaju se za svaki pređeni kilometar trase maratona uz objavu fotografije članova na datoj lokaciji
  • Eko volonteri raspoređeni duž trasa maratona sakupljaju otpad u džakove koje prodaju za tokene eko družini ili Eko štabu. Nakon završetka izazova prijavljuju broj prikupljenih tokena vođi Eko štaba, za koje će naknadno dobiti odgovarajuću novčanu nagradu

Publika maratona učestvuje tako što će obaveštavati Eko družine i Eko volontere o lokacijama maratona sa nagomilanim otpadom, i razotkrivanjem kršenja pravila zabrane upotrebe putničkih, transportnih i vozila javnog prevoza.

Koliko poena vredi sakupljeni otpad?

- džak papira i kartona 5 poena
- džak streč folije 5 poena
- džak PET flašica 10 poena
- džak limenki 15 poena
- džak čepova 20 poena
- gajbica 2 poena/komad

Učestvujte u Ploging izazovu i učinite dobro za svoje zdravlje i za našu planetu!

Poziv za Eko volontere

Privredna komora Srbije kao suorganizator 37. Comtrade Beogradskog maratona raspisuje konkurs za Eko volontere potrebne za realizaciju Maratonskog Ploging izazova. Beogradski maraton kao prestižno i najmasovnije sportsko takmičenje u Srbiji biće održan u nedelju 28. aprila 2024. godine uz učešće rekordnih 13.000 sportista iz 70 zemalja, kao i dve hiljade ljudi zaduženih za organizaciju.

Traže se volonteri posvećeni zaštiti životne sredine koji imaju timski duh i spremni su da pomognu u čišćenju grada.

Biće angažovani tokom održavanja maratona, od 8 do 16 časova kao podrška učesnicima Ploging izazova u prikupljanju ambalažnog otpada u džakove, za evidentiranje rezultata Eko družina i komunikaciju u Eko štabu. Organizator će obezbediti majice, osveženje, i zahvalnice, kao i odgovarajuću novčanu nagradu u skladu sa individualnim doprinosom volontera.

Sve zainteresovani se mogu prijaviti do petka, 19. aprila u ponoć na ovom linku. Kandidati koji uđu u uži izbor biće pozvani na intervju u ponedeljak, 22. aprila u prostorijama PKS ili dan ranije onlajn.