Povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, već devetnaest godina dodeljuje nagradu za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu "Dejan Anastasijević".

Ove godine je obeležavanje Svetskog dana slobode medija i dodelu nagrada uveličala poseta visoke zvaničnice Stejt departmenta, podsekretarke za javnu diplomatiju Elizabet Alen, koja je učestvovala u panelu "Profesionalnost i sigurnost novinara u vremenu (dez)informacija".

Panel diskusija Profesionalizam i bezbednost novinara u vremenu (dez)informacija
MONDO/Uroš Arsić Panel diskusija Profesionalizam i bezbednost novinara u vremenu (dez)informacija

Ona je poručila da je nezavisno novinarstvo čin hrabrosti i da je novinarima potrebna sigurnost i podrška.

Govorila je o tome koji su mehanizmi zaštite novinara i struke uopšte, kako borba protiv dezinformacija izgleda u Sjedinjenim državama, ali i ostatku sveta i napomenula da su ovakve panel diskusije jako važno sredstvo i oružje u toj borbi.

Njena poruka građanima Srbije je da svi moramo zajedno za se borimo za istinito izveštavanje, protiv dezinformacija i za bezbednost i sigurnost novinara.

Elizabet Alen
MONDO/Uroš Arsić Elizabet Alen

Kako je kazala, to je obaveza i dužnost svih nas, naravno i države, ali i svakog pojedinca.

Ona je napomenula da Stejt Department prati sva dešavanja u sektoru medija širom sveta, da je u stalnoj komunikaciji i da se konstantno bori za bezbednost novinara i medijskih radnika, slobodu medija i medijsku scenu bez dezinformacija.

Ostali učesnici panela bili su Dr Jelena Kleut, profesorka na odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Zoran Sekulić, direktor i glavni i odgovorni urednik agencije FoNet.

POGLEDAJTE:

Elizabet Alen, podsekretarka za javnu diplomatiju Stejt departmanta o slobodi medija EUpravo zato

Zoran Sekulić je govorio o problemima sa kojima se susreću novinari u Srbiji. Podsetio je na poslednji izveštaj Reportera bez granica, prema kojem je naša zemlja pala po slobodi medija, kako je kazao, na najniže grane od kada ova organizacija sprovodi istraživanje.

On je kazao da živimo u izazovnim vremenima, napomenuvši da medijska scena obiluje  dezinformacijama.

Istakao je da slobodno i nezavisno novinarstvo u Srbiji umire, a da su ljudi vremenom postali letargični i bez volje da se bore za istinu.

Dr Jelena Kleut je govorila sa aspekta šta studenti misle o istraživačkom novinarstvu u Srbiji i kako razmišljaju uopšte. Govorila je i o uticaju novih tehnologija na (dez)informisanje kao i o mehanizmima zaštite novinara i medijskih radnika.

Ona je navela da ono što uliva nadu jeste činjenica da mladi ne odustaju od novinarstva, da su uporni i istrajni u borbi za istinito izveštavanje.

"Mi ovde vidimo da traže pravo novinarstvo, koje je zasnovano na činjenicima, da su zainteresovani za prave vesti, imaju strast, a naravno da su uplašeni zbog ekonomske situacije u medijima i sa druge strane, plaše se za bezbednost struke", kazala je profesorka Kleut.

NUNS je dodelio ovogodišnje nagrade za istraživačko novinarstvo "Dejan Anastasijević" novinarima BIRN-a, CINS-a i KRIK-a.

undefined
MONDO/Uroš Arsić 

Gordana Andrić i Aleksandar Đorđević dobili su prvu nagradu za istraživački tekst: "Lažirane isplate, fiktivna predavanja: Kako su milioni evra za ugrožene završili u tuđim džepovima".

Drugu nagradu osvojili su Bojana Jovanović, Milica Vojinović i Stevan Dojčinović iz KRIK-a za tekst "Žandarm Vučković naređivao kriminalcima, uništio telefone Saleta Mutavog nakon njegovog ubistva".

Treća nagrada otišla je novinarima CINS-a, Ivani Milosavljević, Teodori Ćurčić i Vladimiru Kostiću, za istraživački tekst "Agencija za hostese, kupovina glasova i milioni u kešu.

Dodela nagrada Deajan Anastasijević
MONDO/Uroš Arsić 

Ove godine dodeljene su i dve specijalne nagrade, koje su pripale Dragani Prici Kovačević, Teodori Ćurčić i Gordani Andrić iz BIRN-a i Stefanu Markoviću i Jovani Tomić novinarima CINS-a.

Nagrada publike dodeljena je Ivani Milosavljević, Teodori Ćurčić i Vladimiru Kostiću iz CINS-a.

Panelu i dodeli nagrada Dejan Anastasijević prisustvovali su američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil, predstavnici javnog života i veliki broj medija.

(M.A./EUpravo zato)