U subotu, 18. maja, devedeset i prvi put biće otvorena kapija Međunarodnog poljoprovrednog sajma u Novom Sadu. Ovogodišnja tema najznačajnijeg događaja te vrste u regionu biće "Zelena poljoprivreda", a Evropska unija preuzela je čast da bude Partner.

"Sajam je ove godine puno bolji nego što je bio prošle godine. Imamo 10 odsto više izlagača, njih 1200 iz 40 zemalja i Srbije. Predstaviće se najpoznatije kompanije koje su prepoznale značaj Poljoprivrednog sajma. Prikazaće najnovija dostignuća i ponosimo se time. Ceo svet i naša poljoprivreda je bila u turbulentnoj godini, kao i mi, a uspeli smo da napravimo nešto čime se ponosimo. Kapaciteti su maksimalno ispunjeni", rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić.

Partner priredbe je Evropska unija, a fokus ovogodišnjeg Sajma biće promocija održive poljoprivrede. U okviru programa na EU paviljonu biće priređeno više od 40 događaja.

"EU obezbeđuje značajna finansijska sredstva poljoprivrednicima u Srbiji, uglavnom kroz naš program Instrumenta za pretpristupnu pomoć ruralnom razvoju (IPARD)", rekla je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji.

"Do danas je objavljeno 15 javnih poziva u okviru IPARD-a, i rezultat toga je više od 1.400 potpisanih ugovora i izvršenih plaćanja srpskim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane; EU sada pokreće treću fazu IPARD programa koja uz komplementarno privatno sufinansiranje može da donese do 550 miliona evra investicija u poljoprivredni sektor u Srbiji. Pored toga, Zajednička poljoprivredna politika EU nudi stabilnu i predvidivu budućnost za srpske poljoprivrednike, kao i okvir podrške", dodala je Halačeva.

EU kuhinja

Posebna poslastica biće EU kuhinja! Dođite da probate ukuse različitih evopskih tradicija, a posebnu čar daće im upravo kuvari – diplomate EU zemalja kuvaju za vas!

"Tema ovogodišnjeg Sajma – "Zelena poljoprivreda" - posebno je aktuelna, i naglašava značaj održive poljoprivredne prakse. Mi se zajednički spremamo da uspešno odgovorimo na izazove koje nam svima nameće budućnost, počevši od klimatskih promena do usvajanja naprednih tehnologija. EU je posvećena podršci Srbiji u ovom nastojanju. Mi smo takođe najveći trgovinski partner za srpske poljoprivredne proizvode, jer otprilike polovina izvoza hrane iz Srbije odlazi na tržište EU", istakla je Halačeva.

Delegacija Evropske unije u Srbiji biće prisutna u Hali 1, na EU paviljonu, tokom svih sajamskih dana – od subote 18. maja, zaključno sa četvrtkom, 23. majem.

Najznačajnija dešavanja od više od 40 informativnih panela i radionica koje organizuje EU pavljon, moćiće da se prate na platfomi EUpravo zato – sajtu i društvenim mrežama. Preporuke brojnih stručnjaka koji će govoriti o kvalitetnoj proizvodnji hrane, zdravlju životinja, uzgajanju setvenih kultura, tehnološkim inovacijama, održivoj poljoprivredi i drugom, moći ćete da pročitate na portalu EUpravo zato.

Dan EU mogućnosti prvog dana Poljoprivrednog sajma

Za poljoprivrednike i preduzetnike, koji žele da unaprede poslovanje, osmišljeno je nekoliko sesija o IPARD bespovratnim sredstvima. Kako se uspešno prijaviti za postojeće, a kakve mogućnosti će doneti očekivane IPARD III mere – saznaćete u EU paviljonu.