Novi prvi čovek Evropskog suda za ljudska prava je sa NAŠIH PROSTORA: Ko je Marko Bošnjak?

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) dobio je novog predsednika - Marka Bošnjaka, saopštio je taj sud.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia Šiofra O'Liri (C), nekadašnja predsednica Evropskog suda za ljudska prava (desno) i Marko Bošnjak, novi predsednik Evropskog suda za ljudska prava (levo).

Slovenac Marko Bošnjak biće novi predsednik Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), jedne od najvažnijih institucija Evropske unije. On će na čelu suda u Strazburu naslediti Irkinju Šiofru O'Liri, a zvanično će stupiti na funkciju 2. jula.

Prvi Slovenac na ovoj funkciji opisao je svoj izbor kao veliki izraz poverenja svojih kolega, kao i priznanje Slovenaca kao nacije i Slovenije kao države, prenosi slovenački portal Siol.net.

"Tokom svog mandata nastojaću da učinim sve da sud dodatno ojača svoju poziciju kao efikasne zaštite ljudskih prava u Evropi, tako da bude interno koherentan i jak, a i spolja ubedljiv u svojoj misiji, ", najavio je.

Bošnjak je, istovremeno, naglasio da je to najviša funkcija u sistemu evropske zaštite ljudskih prava. Prema njegovim rečima, to nosi i veliku odgovornost.

"Ovo je dokaz da u Evropi nema velikih i malih i da čak i oni koji dolaze iz manjih zemalja sa relativno ograničenom ekonomskom i političkom moći mogu značajno da utiču na tok stvari u Evropi", dodao je on.

Ministarka spoljnih poslova u Sloveniji Tanja Fajon ocenila je njegovo imenovanje kao "još jedan veliki uspeh i priznanje za slovenačku pravnu struku i za Sloveniju, koja je u svetu prepoznata kao glasan i uporan branilac poštovanja i zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda".

Bošnjak je prvi predsednik ECHR-a iz Centralne i Istočne Evrope, kao i iz bilo koje druge zemlje koja je pristupila Savetu Evrope posle 1963. On je i prvi Slovenac na čelu međunarodnog suda.

Rođen 1974., sa zavidnom biografijom 

Marko Bošnjak je rođen 12. marta 1974. u Ljubljani, diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu ljubljanskog univerziteta 1996, a u međuvremenu je radio kao istraživač-asistent, naučni saradnik i viši naučni saradnik u Institutu za kriminologiju Univerziteta u Ljubljani.

Magistraturu i doktorat odbranio je na Univerzitetu u Ljubljani, bio je samostalni savetnik i viši savetnik u Ustavnom sudu Slovenije.

Kao docent za krivično pravo i kriminologiju, na Pravnom fakultetu Univerzitet u Ljubljani radio je do 2015. a ujedno i predavač na Fakultetu društvenih nauka.

Bošnjak je bio i stručni član Saveta za krivično pravo Ministarstva pravosuđa Slovenije, kao i advokat specijaliziran za krivično pravo.

Sudija je Evropskog suda za ljudska prava od 30. maja 2016. godine, a potpredsednik tog suda od novembra 2022. godine Evropski sud za ljudska prava osnovale su u Strazburu članice Saveta Evrope 1959. godine sa zadatkom da se bavi kršenjima Evropske konvencije o ljudskim pravima iz 1950.

(JA/EUpravo zato/Siol.net/Euronews)