Jedan od dobitnika ovogodišnje "Ahen nagrade za mir 2024" je inicijativa Bake protiv desničara koja se bori protiv neonacističkih tendencija.

One učestvuju u protestima protiv radikalnih desničara ili uklanjaju propagandne poruke poput plakata, nalepnica ili grafita.

"Bake protiv desničara se suprotstavljaju ekstremno desničarskim i fašističkim tendencijama u Nemačkoj i širom Evrope", stoji u obrazloženju odbora za dodelu Ahenske mirovne nagrade.

Inicijativa, pokrenuta 2017. u Beču, se u međuvremenu se proširila i na Nemačku, Švajcarsku i Italiju, a visoko je cenjena u svim starosnim grupama.

"Bake protiv desničara" učestvuju u protestima protiv desničara i protive se antisemitizmu, rasizmu i ugnjetavanju žena. Zaštitni znak su im šarene ispletene kape.

Nagradu, koja se uručuje 1. septembra, dodeljuje istoimena organizacija koja je osnovana i kao reakcija na dodelu Nagrade Karla Velikog američkom političaru Henriju Kisindžeru.

Iza organizacije stoje mnoge političke stranke, sindikati i verske grupe.

U međunarodnoj konkurenciji ove godine je nagrada dodeljena i mirovnoj inicijativi mladih s Balkana - Youth Initiative for Human Rights (YIHR).

(EUpravo Zato/Index.hr)