Premijer jedne od zemalja Evropske unije - Slovačke - Robert Fico ranjen je ispred jedne zgrade u centru slovačkog gradića Handlova, gde se održavao sastanak vlade. Kako prenose mediji, čulo se nekoliko hitaca. Fico je prevezen u bolnicu, a policija je, javljaju, uhapsila napadače.

Proruski orjentisan, jasnih stavova o Ukrajini

Fico je, podsećanja radi, pobedio na izborima u oktobru 2023. godine i tako osvojio četvrti mandat kao premijer. Zbog njegovih stavova mnogi su ga opisivali kao "proruski orijentisanog političara", a vrlo je jasan i kada je u pitanju rat u Ukrajini, kao i po pitanju članstva ove zemlje u EU, pomoći koju Ukrajina dobija od Evrope, ali i oko članstva u NATO.

Inače, tokom tri decenije karijere, Fico (59) je vešto igrao između proevropskih "mejnstrim" i nacionalističkih antibriselskih i antiameričkih pozicija, pokazujući spremnost da promeni kurs u zavisnosti od javnog mnijenja ili promenjene političke realnosti, piše Kurir.

Fico je u protekle četiri godine zauzeo ipak ekstremnije pozicije koje uključuju napade na zapadne saveznike, obećanja da će zaustaviti vojnu podršku Kijevu, kritikovao je sankcije Rusiji i pretio da će uložiti veto na svaku buduću pozivnicu za NATO-a za Ukrajinu.

Fico, za koga analitičari navode da mu je inspiracija mađarski premijer Viktor Orban, u svojim govorima je navodio da su mu slovački interesi u srcu i da želi da se rat završi te zbog toga bi i obustavio pomoć Ukrajini.

Fico je takođe kritikovao liberalnu predsednicu Slovačke Zuzanu Čaputovu, koja ga je tužila zbog širenja laži o njoj.

Diplomirao je pravo na Univerzitetu Komenius u Bratislavi 1986. godine i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji. Doktorirao je 1992. godine.

Nakon pada komunističke vlasti 1989. radio je kao državni advokat, osvojio je mesto u parlamentu pod preimenovanom Komunističkom partijom i predstavljao je Slovačku na Evropskom sudu za ljudska prava.

Fico vodi stranku SMER-Socijaldemokratiju od 1999. godine nakon što ju je osnovao kako bi se suprotstavio reformističkoj vladi desnog centra.

Otac, pravnik i premijer od ranije

Rođen je 15. septembra 1964. u radničkoj porodici u Topoljčanima. Do šeste godine je sa porodicom živeo u selu Hrušovani. Fico ima brata Ladislava i sestru Luciju, a supruga Svetlana je pravnica i profesorka. Upoznali su se na studijama u Bratislavi i imaju jednog sina.

Od diplomiranja do 1995. godine je radio pri ministarstvu pravde Slovačke.

Od 1994. godine do 2000. godine radio je kao zastupnik Slovačke pred Evropskom komisijom za ljudska prava i Evropskim sudom za ljudska prava.

Premijer Slovačke Robert Fico
Michailidis/EUC / Zuma Press / Profimedia Premijer Slovačke Robert Fico

Nezadovoljstvo liberalnim ekonomskim reformama preneo je u svoju prvu izbornu pobedu 2006. godine. Bio je premijer do 2010. godine, a potom od 2012. do 2018.

Ključni momenat u njegovoj karijeri bio je 2018. kada su novinara Jana Kuciaka, koji je istraživao korupciju na visokom nivou, i njegovu verenicu Martinu Kusnirovu ubile plaćene ubice. Ovo je podstaklo masovne proteste protiv korupcije i Fico je bio primoran da podnese ostavku.

SMER je izgubio vlast na izborima 2020. zbog partija koje su se obavezale da će iskorijeniti korupciju, a njegova stranka se raspala.

Fico je odbacio optužbe za korupciju koje su pratile njegovu stranku tokom njegove političke karijere.

Optužen je za zločinačku zaveru 2022. za korišćenje policijskih i poreskih informacija o političkim neprijateljima – optužbe koje je on negirao i koje su kasnije odbačene.

(JA/EUpravo zato/Kurir)