Evropska unija će Srbiji dati grant od 21 milion evra za unapređenje univerzitetske infrastrukture u Srbiji, a u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Ovaj novac će se koristiti za izgradnju celokupnog kampusa tehničkih fakulteta.

Sporazum o grantu potpisali su ministar za javna ulaganja u Vladi Srbije Darko Glišić i viceguvernerka Razvojne banke Saveta Evrope Sandrin Gaudin.

Kaok su poručili posle potpisivanja, time se nastavlja efikasna saradnja koju Vlada Srbije, preko Ministarstva za javna ulaganja, ima sa Razvojnom Bankom Saveta Evrope, "koja je dugogodišnji partner naše zemlje i podrška na našem putu razvoja".

Ministar je naveo da je ukupna vrednost investicije za izgradnju novog kampusa tehničkih fakulteta i energetsku sanaciju starih objekata procenjena na 63 miliona evra od čega grant iznosi 30 odsto vrednosti projekta.

On je objasnio da će se ova bespovratna sredstva u iznosu od približno 21 milion evra koristiti za izgradnju dodatnih kapaciteta za ETF, stvaranje nedostajućih nastavnih i istraživačkih kapaciteta za Arhitektonski i Građevinski fakultet, kao i poboljšanje opštih uslova za nastavnike i studente izgradnjom zajedničkih prostorija i podzemnog parkinga za svih pet tehničkih fakulteta (ETF, AF, GF, TMF i MF) u jednom bloku.

Sredstva će biti uložena i u poboljšanje energetskih performansi postojećih zgrada pet tehničkih fakulteta u okviru kampusa tehničkih fakulteta u Beogradu i usklađivanje postojećih zgrada sa standardima bezbednosti i pristupačnosti, napomenuo je on.

(JA/EUpravo zato)