Poljoprivrednice iz svih krajeva sveta mogu se prijaviti za nagradu kojom se odaje priznanje njihovom profesionalnom radu u poljoprivredi.

Nagradu dodeljuju časopis "Women in Ag" i Nemačko poljoprivredno društvo (DLG).

Prijave su otvorene, imenovan je međunarodni žiri, a već treća po redu dodela nagrada će se održati u sklopu EuroTier-a, vodećeg svetskog sajma stočarstva koji će se održati u Hanoveru u Nemačkoj, od 12. do 15. novembra.

"Uloga žena u poljoprivredi, agrobiznisu i agrarnim naukama menja se širom sveta. Sve više njih oblikuje budućnost sektora, bilo da upravljaju svojim gazdinstvima ili kompanijama, učestvuju u istraživanju ili nastavničkom zvanju. One pokreću održivu proizvodnju hrane širom sveta ili pak polemišu u javnom prostoru kao novinarke, blogerke ili influenserke", kazala je izvršna direktorka DLG Holdinga Freja von Ketrik dodajući da ovo priznanje želi da naglasi njihov angažman i ispriča priče o inspirativnim ženama.

"Želimo da damo ovoj temi pažnju koju zaslužuje", zaključila je.

Od poljoprivrednica do novinarki

Da je za samo dve godine nagrada "Women in Ag" već visoko priznata u industriji, dokazuje veliki broj kandidatkinja, impresivni profili dobitnica priznanja i velika pažnja medija i javnosti, tvrdi glavna urednica digitalnog časopisa "Women in Ag" Kim Šoukens, preneo je Agroklub.

"Na EuroTieru 2024. želimo da nastavimo uspešnu priču o ženama u poljoprivredi, agrobiznisu, obrazovanju, tehnologiji i istraživanjima. Od poljoprivrednica koje se bave ratarstvom ili stočarstvom, stručnih žena iz agrobiznisa i inženjerstva, do onih koje rade u nastavi, istraživanju i razvoju ili u medijima", poručila je Šoukens.

Rok za prijave je 31. jul, a možete se prijaviti na sledećem linku.

U takmičenju mogu učestvovati žene iz celog sveta, a možete se prijaviti za jednu od četiri kategorije: poljorpivreda, agrobiznis, obrazovanje i tehnologija i istraživanje.

Kandidatkinje treba, između ostalog, da prilože video-portret, kratki snimak u kome predstavljaju svoj rad, a osam najboljih će biti nominovano za nagradu. Potom će žiri odabrati prva tri mesta, a imena pobednika će biti saopštena 13. novembra tokom sajma EuroTier u Hanoveru.

(EUpravo Zato/Agroklub)