Muzička industrija nije ona od koje očekujemo da izaziva veliko zagađenje. Međutim, ako se sagleda iz drugog ugla, struja koju oni potroše na pojačala, gorivo koje potroše na transport zbog turneja, materijali koje koriste za izradu bina, za proizvodnju ploča i CD-ova, brojni autifiti – izazivaju veliku količinu zagađenja.

Britanska muzička rok grupa Koldplej u ovome je pionir. Kako su saopštili, trenutno im je cilj da naprave album koji je najviše ekološki prihvatljiv do sada, sa svojom novonajavljenom 10. pločom, Moon Music.

Svaka ploča albuma biće presovana na diskove napravljene od devet plastičnih boca, izvučenih iz potrošačkog otpada. Specijalno izdanje takođe će se sastojati od 70 odsto plastike, izvađene iz reke Rio Las Vakas u Gvatemali.

Koldplej
The Ocean Cleanup / Ferrari / Profimedia Novi Koldplej album dobija izdanje napravljeno od reciklirane plastike

Grupa kaže da će ovo smanjiti emisiju ugljenika za 85 odsto i sprečiti proizvodnju više od 25 metričkih tona plastike.

Grupa se, inače, nalazi na čelu inicijative da rok muziku učini održivijom.

Godine 2021. najavili su plan da smanje karbonski otisak svoje svetske turneje Music Of The Spheres, korišćenjem svetla na solarnu energiju i održivog avionskog goriva, između ostalih mera.

Ovo je dovelo do smanjenja emisije ugljen-dioksida za 59 odsto u poređenju sa njihovom prethodnom turnejom.

Ali kako je Koldplej uopšte postigao tako impresivne rezultate?

Ključ je u različitim kreativnim rešenjima koje su koristili. Ne samo da su se u napajanju koncerata oslanjali na solarnu energiju, već i na energiju samih fanova: đuskajući na kinetičkom plesnom podijumu i vozeći posebne, statične bicikle nalik ovom, posetioci koncerata su punili baterije čija je energija napajala telefon, laptop i alate produkcionog tima, piše Klima 101.

Coldplay se u ovoj svetskoj turneji oslonio i na cirkularnu ekonomiju, obezbedivši fanovima česme sa vodom i pozivajući ih da ponesu višekratne flaše. Pored toga, čak 86% posetilaca vratilo je LED narukvice koje su koristili na reciklažu.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu, bend je takođe donirao skoro 10 hiljada obroka od keteringa beskućnicima. A 72% proizvedenog otpada nije otišlo na deponije, već je prosleđeno za ponovnu upotrebu, kompostiranje i reciklažu.

Međutim, nisu samo lokacije za održavanje koncerata bile zelenije, nego i putovanje do njih…

Kupovinom održivog goriva za avione, proizvedenog od otpada koji uključuje i ulje od kuvanja, Coldplay je izbegao oslobađanje preko tri hiljade tona ekvivalenta ugljen-dioksida. U ovom poduhvatu podržali su ih i fanovi na koje je bend apelovao da na koncerte dolaze peške, biciklom, javnim prevozom ili međusobno deleći vožnju.

Posetiocima je na raspolaganju i besplatna aplikacija pomoću koje su mogli da izračunaju lični karbonski otisak, a oni koji su posebno posvećeni naporima da doprinesu što manjim štetnim emisijama nagrađuju se popustom u prodavnici za fanove. Artikli koji se prodaju napravljeni su od prirodnih vlakana i materijala koji mogu ponovo da se upotrebe i upakovani su u reciklirani papir ili kese koje je moguće kompostirati.

Vinil ploče nisu za istoriju

Vinil ploče su doživele ogroman porast u poslednjoj deceniji, a prodaja je dostigla 20-godišnji vrhunac od 5,9 miliona jedinica u Velikoj Britaniji prošle godine.

Ali materijal koji se koristi za stvaranje vinila - PVC - je nusproizvod naftne industrije i može proći i do 1.000 godina da se razgradi na deponiji.

Istraživači sa Univerziteta Keele procenjuju da vinil ploče obično sadrže oko 135 g PVC materijala sa ugljeničnim otiskom od 0,5 kg ugljen-dioksida.

Umetnici, uključujući Bili Ajliš, Brenta Fajaza i Holi Hamberston takođe su uložili napore da smanje taj otisak korišćenjem recikliranog ili eko vinila.

Koldplej će takođe izdati CD izdanja Moon Music-a u novom formatu pod nazivom EcoCD – napravljenom od 90 odsto reciklirane plastike, sa smanjenjem emisija od 78 odsto u poređenju sa tradicionalnom proizvodnjom CD-a.

Moon Music je 10. album benda, koji je deo diskografije koja seže do 2000-ih. Album bi trebalo da bude objavljen 4. oktobra 2024.

(EUpravo zato)