Krajem marta, Slovačka je obustavila proizvodnju u svojoj poslednjoj termoelektrani na ugalj. Električna energija u ovoj zemlji sada će pretežno dolaziti iz nuklearnih elektrana i obnovljivih izvora, piše Klima 101.

Mada je napuštanje prljavog energenta prvobitno planirano za 2030. godinu, Slovačka je rekla "Zbogom" uglju čak šest godina ranije u odnosu na planove. Tako se pridružila evropskim zemljama koje su prethodno već zakatančile svoja termoenergetska postrojenja uključujući Belgiju, Austriju, Švedsku i Portugal.

Poslednje postrojenje na ugalj bila je elektrana Vojani, izgrađena 1966. godine u istoimenom selu na istoku Slovačke. Ona je nekada imala 12 radnih jedinica, ukupne snage 1.320 megavata, i bila je najveća termoelektrana u nekadašnjoj Čehoslovačkoj. U međuvremenu, kapaciteti su postepeno smanjeni pa je Vojani spao na svega dve radne jedinice, pojedinačne snage 110 megavata.

Preostala dva bloka, 5 i 6, ugašeni su 26. marta.

"Elektrana Vojani danas prestaje sa proizvodnjom električne energije iz uglja", kazao je direktor elektrane Ondrej Marcinčak. "Međutim, ona ima neotuđivo mesto u istoriji slovačke energetike."

U svojoj 58 godina dugoj istoriji, postrojenje je proizvelo skoro 170 miliona megavat-časova struje, a ova količina električne energije može da pokrije aktuelnu potrošnju čitave Slovačke tokom čak šest godina, stoji u saopštenju.

Ipak, pred sam kraj svog poslovanja, elektrana Vojani suočavala se sa ekonomskim izazovima koji su upravljači pripisali dugoročnom padu cena električne energije i skupim dozvolama za ugljen-dioksid i sagorevanje uglja. Lokalni mediji čak tvrde da postrojenje poslednjih godina gotovo da uopšte nije proizvodilo struju.

Nakon gašenja, prostor elektrane Vojani mogao bi da doživi svojevrsnu zelenu transformaciju.

Termoelektrana na ugalj u Slovačkoj.
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Kako navode iz kompanije Slovenské elektrárne, u potrazi su za drugim namenama ovog područja, a kao moguće opcije pominju se razvoj solarnog parka, izgradnja baterijskog skladišta, ali i korišćenje i prerada pepela iz jalovišta za potrebe građevinske industrije.

Prema podacima istraživačkog centra Ember, prošle godine u Slovačkoj samo 4,56% električne energije, proizvedeno je pomoću uglja. Energetskim miksom dominiraju nuklearne elektrane (61,9%), praćene hidroelektranama (15,63%) i gasom (8,3%).

Nemačka takođe gasi termoelektrane

Još jedna evropska zemlja, Nemačka, odlučila je da zatvori sedam elektrana na ugalj tokom Uskrsa jer je potreba zemlje za električnom energijom pala. Pet ih je savezna vlada izvukla iz rezerve kako bi se nosila sa manjkom zaliha gasa tokom zime, a za ostale dve je dopušteno da nastave sa radom nakon planiranog datuma zatvaranja.

Nemačka vlada je u oktobru prošle godine odobrila ponovno pokretanje nekoliko elektrana na ugalj kako bi se sprečila nestašica električne energije ove zime usled smanjenog uvoza ruskog prirodnog gasa. Plan je bio i da ova postrojenja budu u pogonu do marta ove godine.

Planovi Nemačke da smanji svoju zavisnost od uglja pretrpeli su udarac prekidom snabdevanja gasom iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Vlada u Berlinu je prošle godine saopštila da će do leta 2024. dati predloge rešenja za povećane emisije CO2 do kojih će dovesti rad reaktiviranih elektrana na ugalj tokom zime. Takođe je naglašeno da Nemačka ostaje posvećena potpunom napuštanju proizvodnje električne energije iz uglja najkasnije do 2030. godine.

(JA/EUpravo zato.rs/Klima 101)