Širom Balkana građani prijavljuju nestanak struje, javljaju tamošnji mediji. Struje nema u Bosni i Hercegovini i na teritoriji Crne Gore, a do prekida električne energije došlo je i u delovima Hrvatske, Albanije i, kako se navodi, Grčke.

Iz resornog ministarstva rekli su da to neće uticati na Srbiju, piše Kurir.

"U Srbiji je situacija stabilna. Havarija u regionu ne utiče na nas. Snabdevanje električnom energijom je stabilno i bez ikakvih problema", rekli su iz resornog ministarstva.

Kako mediji pišu, struja je počela i da se vraća.

Mediji iz Crne Gore pišu da je izbio požar na jednom dalekovodu i da se ne zna kada će problem skroz biti rešen.

Kako javljaju korisnici na društvenim mrežama, navodno je nakon nestanka struje nestala i voda.

Za sada nije poznato kad bi problem mogao da bude otklonjen i kada bi nekoliko miliona potrošača moglo da dobije struju.

U Hrvatskoj su bez struje ostali Split, Šibenik, Omiš, Makarska, Dubrovnik i Župa Dubrovačka, Kaštela, Solin, Vodice, Prvić, Zadar, Starigrad Paklenica... Električnu energiju nemaju ni mnoga ostrva. Semafori ne rade pa je nastao kolaps u mnogim gradovima. Nastala je i panika u šoping centrima dok su bolnice prešle na genaratore, piše Kurir.

Mediji u BiH istovremeno prenose da su posle 12 sati gradovi širom zemlje ostali bez električne energije. Struje nema u Banjaluci, Goraždu, Prnjavoru, Kotor Varošu, Sarajevu, Derventi...

"Nisu poznati razlozi raspada sistema, međutim, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenje na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi, a potom i prenošenje poremećaja na sistem BiH", navode iz Elektroprivrede BiH.

Hrvatski mediji navode da se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države.

Nestanak struje mogao bi biti prava prilika da region uvidi značaj obnovljivih izvora energije. Za one koji sami proizvode svoju struju, na primer, na sopstvenim krovovima uz pomoć solarnih panela neće biti problema.

Osim energije Sunca, u Evropi se masovno koristi i energija vetra kroz izradnju različitih vetroparkova.

(EUpravo zato/Kurir)