O pauku Nosferatu poslednjih godina često se piše u nemačkim medijima, ne samo zbog njegovog imena, već i impozantne veličine: samo telo može da dostigne skoro dva centimetra, a raspon njegovih osam nogu i do šest centimetara. Osim toga, spada u paukove koji ujedaju.

Nedavno je u studiji nemačkog Udruženja za zaštitu prirode (NABU), objavljenoj u časopisu "Frontiers in Arachnid Science", konstatovano da se ovaj pauk u poslednje dve godine vrtoglavom brzinom raširio po celoj Nemačkoj, i to mnogo više nego što se ranije mislilo, prenosi Dojče Vele.

Otkud ovaj pauk u Nemačkoj?

Do pre 20 godina, Zoropsis spinimana, živeo je samo u regionu Mediterana. Međutim, u međuvremenu je osvojio i sever, verovatno u početku kao slepi putnik u saobraćaju.

Prvi put je otkriven u Frajburgu 2005. gradu koji važi za najtopliji u Nemačkoj.

To je druga najveća vrsta pauka u Nemačkoj. Zbog tipičnih šara na prednjem delu njegovog tela, u Nemačkoj je dobio ime Nosferatu, po poznatom nemačkom filmskom vampiru.

Da li je opasan?

Nosferatu je jedna od retkih vrsta pauka u Nemačkoj koja može da progrize ljudsku kožu. Otrovan je, ali skoro svi pauci tako love.

Međutim, stručnjaci kažu da to nije razlog za uzbunu jer otrov nije opasan po ljude.

Ugriz je bolan otprilike kao ubod ose, pčele ili komarca. Opasno je kad ugrize nekoga sa alergijom.

Ako vas pauk ipak ugrize, zahvaćeno područje treba ohladiti i potražiti medicinsku pomoć ako dođe do alergijske reakcije.

Nosferatu voli toplotu

U južnoj Evropi, na primer u Istri, ili severnoj Africi, pauk Nosferatu živi u šumama koje nisu guste i voli tokom dana da se krije ispod kore drveta i kamenja.

U Nemačkoj je do sada obično viđan u zatvorenom prostoru – verovatno zato što voli da mu je toplo. Ali možda se jednostavno u kući ili zgradi lakše uoči nego u prirodi.

Nosferatu je aktivan je noću, a danju se skriva. Posebna karakteristika je da može da hoda i da se drži vertikalno, na staklu na primer. Ima lepljive dlačice na nogama. Voli tako da se penje i nekoliko puta je pronađen na trećem ili četvrtom spratu.

Nosferatu pauk pripada porodici paukova lovaca, ali on ne pravi mreže da bi uhvatio svoj plen već nepomično vreba plen i onda munjevito napada.

Ali, nije da Nosferatu ne ume da prede niti: posle parenja u jesen, ženka oko svojih 20 do 50 jaja isprede plavičastu čauru i onda ih čuva do svoje smrti. Paukovi se izlegu posle nekih četiri do šest nedelja.

Šta ako ga nađete u stanu, kući ili garaži?

Ako naiđete na pauka Nosferatua u svom stanu – ne treba paničiti. Naravno, direktan kontakt treba izbegavati.

I ovaj pauk se može lako, ali pažljivo izneti napolje. Može se poklopiti čašom ili teglom, a ispod postaviti tanji karton i bezbedno ga izneti napolje.

Pauci su korisni u prirodi, a donekle i u kući jer jedu muve, leptire i druge pauke.

Ako hoćete da ga držite podalje od sebe: pauk Nosferatu ne podnosi mirise lavande, nane, eukaliptusa, cimeta, citrusa i kestena.

(N.P./Eupravo Zato/Dojče Vele)