Tvrđava Fetislam, Golubačka tvrđava i Rajačke pimnice su samo neke od lokacija u Srbiji koje su dobile novo ruho uz pomoć sredstava Evropske unije tokom projekta EU za kulturno nasleđe i turizam.

Projekat je vredan 24 miliona evra.

Među najznačajnijim infrastrukturnim radovima ističe se izgradnja Centra za posetioce kod Feliks Romulijane, jedinog arheološkog lokaliteta u Srbiji na listi svetske kulturne baštine UNESCO.

U tvrđavi Fetislam u Kladovu konzervirana je Varoš kapija i deo bedema Velikog grada, urađene su kapije Malog grada i izgrađena je letnja pozornica.

Rajačke pimnice u okolini Negotina, čuvene po vinskim podrumima, tokom projekta dobile su električne, vodovodne i kanalizacione mreže, a privode se kraju radovi na uređenju rasvete i pešačkih staza u kompleksu pivnica.

U okviru Golubačke tvrđave otvoren je park Arheološko brdo u kome su tokom istraživanja otkrivene krečnjačke peći i zgrade koje datiraju iz 16. i 17. veka.

Utvrđenje Fetislam u Kladovu
EU za tebe/Delegacija EU u Srbiji Utvrđenje Fetislam u Kladovu

Jedini učesnik projekta koji nije iz istočne Srbije je Topola. Kraljeva vinarija u Topoli takođe je rekonstruisana - zamenjeni su krovovi i tavanica i urađene nove elektro i hidro instalacije. Uređenje enterijera i eksterijera ove najstarije vinarije u Srbiji biće realizovano tokom narednog projekta, koji će takođe finansirati EU.

Kako je sve pomogao projekat EU za kulturno nasleđe i turizam?

Rezultati petogodišnjeg projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam" prikazani su na konferenciji "Razgovori o turizmu" kada je održan i panel "Pronalaženje modela za razvoj održivog turizma"

"Srbija ima mnogo toga da pokaže svetu i turistima i u tome će je i dalje podržavati evropski partneri"bio je zaključak konferencije na kojoj je bilo reči o bogatstvu kulturno-istorijskog nasleđa i održivih turističkih potencijala Srbije.

EUpravo zato/Nataša Pavlović Kraljeva vinarija u Topoli

Uz prisustvo predstavnika državnih zvaničnika, Delegacije Evropske unije i ambasade Savezne Republike Nemačke, predstavljeno je sve što je urađeno na očuvanju kulturnog nasleđa, razvoju i promociji turizma u Istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju. Tokom trajanja projekta rekonstruisani su značajni kulturno-istorijski objekti i podržan je razvoj turističkih potencijala zaposlenih u turizmu.

EUpravo zato/Nataša Pavlović Arheološko nalazište Feliks Romulijana u Gamzigradu

"Srbija obiluje lokalitetima koji imaju kulturni i istorijski značaj i predstavljaju kulturnu baštinu. Ponosni smo što je Srbija, zajedno sa Evropskom unijom tokom ovog projekta obnovila neke od svojih najznačajnijih lokaliteta ", rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Pavel Voronin, prvi sekretar ambasade Nemačke u Srbiji, istakao je da je tokom 2020. godine, u jeku pandemije, donirano milion evra za mala i srednja preduzeća i privatnike koji se bave turizmom.

Bačka tvrđava
EUpravo zato Bačka tvrđava

"Često je to bio odlučujući faktor za ostanak u poslu u tim teškim vremenima", rekao je Voronin i dodao da je projekat EU za kulturno nasleđe i turizam bio fokusiran i na otvaranje mogućnosti i radnih mesta za žene i mlade.

Tokom trajanja projekta, 184 privatnika koji se bave turizmom dobila su bespovratna sredstva (grant) za unapređenje poslovanja. Veći deo sredstava upotrebljen je za unapređenje održivog turizma i ozelenjavanje ove grane privrede, kao i za razvoj turističkih potencijala i podršku ženama koje se bave turizmom. Dvadeset grantova dobile su asocijacije i javni sektor.

Rajačke pimnice.jpg
EU za tebe/Delegacija EU u Srbiji Rajačke pimnice

Projekat je obezbedio unapređenje znanja zaposlenih u turizmu iz javnog i privatnog sektora, uz podršku u kreiranju novih usluga koje su namenjene turistima i promovisanju turističkih destinacija i na domaćem i na inostranim tržištima.

U projektu su učestvovali: Kladovo, Majdanpek, Golubac, Zaječar, Negotin, Veliko Gradište, Požarevac i Smederevo kao i Topola. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine, a sprovodi GIZ.

(EUpravo zato)