Evropska unija plaća da putujete širom Evrope. To je odlična vest za vas ako imate 18 godina i stanovnik ste Srbije, Evropske unije ili neke od zemalja koje imaju sličan status kao Srbija. U pitanju je inicijativa Discover EU i prijave traju do 16. oktobra u 12 časova.

Šta je DiscoverEU?

DiscoverEU je inicijativa Evropske unije koja je u sklopu programa namenjenog mladima i njihovoj kulturnoj i fizičkoj razmeni, Erazmus plus. Ona pruža priliku onima koji su skoro napunili 18 godina da putuju Evropom i na taj način uče o njoj kroz sopstveno iskustvo.

Cilj programa je, naime, da mladim ljudima ponudi iskustvo putovanja koje će podstaći njihov osećaj pripadnosti Evropskoj uniji, omogućiti im da istraže raznolikost Evrope, njeno kulturno nasleđe i istoriju, povežu se sa ljudima sa celog kontinenta i na kraju otkriju sebe.

Mladima će biti obezbeđenavozna karta jer se uglavnom putuje na taj način. Izuzetak su jedino ljudi koji žive na ostrvima ili u udaljenim područjima.

Koji su uslovi?

Da biste učestvovali u inicijativi, potrebno je da ispunjavate neki od uslova, a prvi se tiče datuma rođenja.

  • Morate da budete rođeni između 1. januara 2006. i 31. decembra 2006.
  • Neophodno je da budete državljanin ili rezident članica Evropske unije ili jedne od trećih zemalja koje učestvuju u program Erasmus plus poput Srbije, Severne Makedonije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Turske.
  • Zatim ćete morati da učestvujete u kvizu

Ako ste izabrani, možete putovati u periodu od najmanje jednog do 30 dana između 1. marta 2025. i 31. maja 2026.

Ako imate invaliditet ili zdravstveni problem koji otežava vaše putovanje, dobićete pomoć i podršku.

Možete da vodite i prijatelje

Ono što je zanimljivo, jeste da možete ići sami, ali i ne morate. Kako se navodi u prijavi, možete da dodate do četiri prijatelja u svoju grupu pod uslovom da ispunjavaju gore navedene uslove. Oni mogu da koriste vaš kod prijave za podnošenje sopstvene prijave.

Takođe možete kombinovati planove putovanja sa drugim mladim učesnicima inicijative DiscoverEU! Kako se preporučuje, DiscoverEU Fejsbuk grupa je dobra platforma za ovo.

Kada budete izabrani, Erazmus+ nacionalne agencije će vam pomoći da se povežete, uz organizaciju sastanaka pre polaska, kao i sastanaka učesnika..

Odabrani učesnici automatski postaju ambasadori DiscoverEU. Kao ambasadora će vas zvati da podelite svoja iskustva sa putovanja na društvenim mrežama koristeći #DiscoverEU,a iz inicijative vas podstiču i da da održite prezentaciju u svojoj školi ili lokalnoj zajednici o ovom iskustvu.

(JA/EUpravo zato)