U drugom tromjesečju prihodi od stranih turista iznosili su 3.32 milijarde evra, što predstavlja rast od 4.36 posto u odnosu na isti period 2023. godine, odnosno prihodovano je 138.6 miliona evra više.

"Reforma već daje konkretne rezultate"

"Zadovoljni smo što i finansijski pokazatelji potvrđuju kako se profilišemo kao celogodišnja destinacija, jer nakon još jedne rekordne predsezone što se tiče turističkih rezultata, sada imamo i rekordne prihode od stranih turista", izjavio je ministar turizma i sporta, Tonči Glavina.

"To pokazuje kako reforma koju sprovodimo već daje konkretne učinke, a ulaskom u novu eru upravljanja razvojem turizma očekujemo još snažniji rast hrvatskog turizma", dodao je.

Inače na konferenciji za novinare prošlog meseca kada su sumirani rezultati posete Hrvatskoj tokom letnje turističke sezone, ali i predsezone, šef Hrvatske turističke zajednice Staničić prezentovao je podatke o top deset zemalja kad je reč o strukturi gostiju.

Najbrojniji turisti u Hrvatskoj su Nemci, ali ih je ove godine bilo manje nego prošle, naveo je on.

Pad broja dolazaka Nemaca je 4 posto, a broj njihovih noćenja je u padu od 6 posto, svejedno radi se o rastu u odnosu na 2019. i to za 6 odsto u broju dolazaka i pet u broju noćenja.

Ogroman pad italijanskih turista u odnosu na 2019.

Nakon Nemaca, po broju noćenja slede Hrvati pa Slovenci.

U top 5 su još Austrijanci i Poljaci.

Veliki pad je sa Italijanima. Ove sezone je 5 posto manje dolazaka i 7 posto manje noćenja Italijana u odnosu na prošlu godinu, a u odnosu na 2019. pad je ogroman - od čak 23 odsto u dolascima i 28 odsto u broju noćenja.

"Prostora za povećanje još ima u predsezoni", podvukao je Staničić.

Inače, najposećeniji gradovi u Hravtskoj bili su: Rovinj, Zagreb,Poreč, Split i Umag.

(M.A./EUpravo zato/index.hr)