Najveća prepreka ideji zajednilkih turističkih vaučera je administracija jer je priča regionalnog karaktera, ali i novac koji Republika Srpska mora da obezbedi, a zbog čega je i ranije odustala od subvencionisanja ovog tipa.

Još jedna od nedoumica je i i da li je dovoljno 100 maraka koje je delila Srpska ili 85 evra koliko trenutno daje Srbija, da se turisti motivišu i krenu na destinaciju udaljenu više stotina kilometara gde subvencija ne bi bila dovoljna da pokrije ni troškove goriva i putarina.

Ipak ideja je privlačna, kao i mogućnost za turiste iz obe zemlje da upoznaju više lokaliteta i atraktivnih destinacija koje, de facto, imaju i Srbija i Srpska.

Da se o ovom projektu ozbiljno razmišlja, nedavno je potvrdio i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

"Dogovorili smo se da vaučeri turistički, koji važe u Srbiji, važe i u Republici Srpskoj i obrnuto", kazao je on.

Međutim, daljih pojašnjenja, ni detalja nakon ove izjave, nije bilo.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić je u razgovoru za CAPITAL i Novu ekonomiju naveo da je ideja stara nekoliko godina, a toliko se i vode pregovori o njenoj realizaciji.

On otkriva da je u novembru prošle godine održan operativni sastanak njega i ministra turizma i omladine Srbije Huseina Memića, na kojem je došlo i do konkretnijih dogovora.

"U tehničkom smislu, potrebno je pre svega da se definišu količine vaučera koji će se koristiti u reciprocitetu, jer Srbija u svom projektu ograničava količinu vaučera koje emituje, dok je u Republici Srpskoj korišćenje vaučera bilo drugačije definisano. Takođe, potrebno je kreirati i modele refundacije sredstava za pravne subjekte među zemljama, načine apliciranja i još niz drugih tehničkih detalja", naveo je Šulić.

Dodao je da će aktivnosti na ovom projektu biti nastavljene i u narednom periodu, a javnost će biti blagovremeno informisana o svim detaljima. 

Turistički vaučeri u Srpskoj realizovani su u dva navrata i tokom dva ciklusa, u periodu od 15. juna 2020. godine do 30. juna 2021. godine i u periodu od 01. jula 2022. godine do 30. oktobra 2022. godine, kada je građanima Srpske izdato ukupno 65.857 turističkih vaučera.

Na raspolaganju im je bilo 100 KM uz obavezna dva noćenja, a vaučere su najviše koristili u banjskim mestima, najviše u Banji Vrućica u Tesliću.

Osim banjskih centara, veliki broj korisnika turističkih vaučera posećivao je Jahorinu i Trebinje.

Kada je reč o Srbiji, vaučeri za odmor su se pokazali vrlo popularnim, pa je tako 100.000 vaučera izdatih početkom 2024. godine podeljeno za par sati.

Najpopularnije destinacije ove godine bile su Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka banja, Kopaonik, Ribarska banja, Gornja Trepča i Banja Koviljača, prema podacima koje je ranije objavila Pošta Srbije.

Tokom prethodnjih devet godina, građanima Srbije podeljeno je više od milion vaučera.

Korisnici vaučera mogu biti zaposleni čija mesečna primanja ne prelaze 80.000 dinara, penzioneri i stariji od 65 godina koji ne ostvaruju pravo na penziju, nezaposleni, studenti, vojni invalidi i civilni invalidi rata, kao i nosioci poljoprivrednog gazdinstva.

Vaučere mogu dobiti i korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica i korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu. Vaučer može da se koristi isključivo za usluge smeštaja, u trajanju od najmanje pet noćenja.

Iz Ministarstva turizma nisu odgovorili na pitanja da li je nešto konkretno dogovoreno oko uvođenja zajedničkih vaučera i kada ovaj dogovor treba da bude sproveden. 

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) is Srbije, očekuje da sprovođenje dogovora Beograda i Banjaluke o vaučerima dovesti do porasta broja poseta u obe zemlje.

„Čim se širi krug korisnika vaučera, to bi bilo obostrano korisno i za Republiku Srpsku i za nas, jer mi i inače imamo veliki broj gostiju iz RS", rekao je on, dodavši da se nada da će u tom slučaju biti štampan veći broj vaučera, jer bi to onda imalo još više efekta.

„Ako bi to bilo zbirno oko 200.000, to bi značajno unapredilo i jednu i drugu turističku ponudu i privredu", pojasnio je Seničić.

U udruženju za zaštitu potrošača "Reakcija" iz Banjaluke podržavaju ovu ideju jer su, kako navode, vaučeri oživeli turizam, koji je pandemija virusa korona u potpunosti zaustavila.

"Ovu ideju možemo samo da pozdravimo i da se nadamo da će iznos turističkog vaučera biti jedinstven i prema građanima Srbije i prema građanima Srpske", kazao je predsednik udruženja Dušan Srdić.

Inače, prema podacima portala CAPITAL i Nova Ekonomija, turisti iz Srbije su na vrhu lestvice koja meri turistički promet u Srpkoj, a slično važi i obrnuto. 

Za šest meseci ove godine turisti iz Srbije u Srpskoj su imali 50.392 dolazaka i 118.543 noćenja, što ih stavlja na prvo mesto na listi. Prošle godine evidentirano je 95.603 dolazaka i 208.728 noćenja i sve ukazuje da će ti rezultati biti nadmašeni.

Statistika iz Srbije ne razdvaja građane Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, pa se podaci o prometu mogu posmatrati samo kroz celu BiH i prema tim podacima, građani BiH su od januara do juna ove godine imali 81.674 dolazaka i 179.999 noćenja, što je u odnosu na isti period prošle godine rast od osam odsto.

(M.A./EUpravo zato/novaekonomija.rs)