U Evropi bez granica u 21. veku postoji još samo jedan zid koji, verovali ili ne, razdvaja muškarce i žene. Sve to se dešava na plaži u Trstu koju lokalno stanovništvo zove "Pedočin", a u pitanju je poslednja plaža u Evropi koja funkcioniše po ovom principu.

Kupalište "Lanterna", kako se drugačije naziva, postoji još od 1903, kada je Trst bio pod austrougarskom vlašću. Plaža je nadživela monarhiju, dvadeset godina fašizma, dva svetska rata, savezničku okupaciju i ostala previranja proteklih decenija. U početku ju je delila ograda, ali je kasnije zamenjena zidom, koji je samo jednom srušen i premešten - 1959, kada je deo za žene proširen na uštrb muškog dela.

Zašto dolaze ovde?

Iako je opština htela da sruši zid, Trst se pobunio, pa se to nije desilo.

"Rekli smo ne, hteli su da uklone zid kako bi spojili muškarce i žene. Napravili smo peticiju i rekli – ne, zid se ne dira. Ovo je institucija. Institucija iz vremena Austrougarske. Dakle, zid će ostati takav kakav jeste", rekli su Etore, Umberto i Alberto iz Trsta za HRT, piše Poslovni.hr.

A zašto dolaze ovde? Momci kažu da ovde dolaze po hlad i mir koji ističu da imaju zbog zida koji ih deli od žena. 

Donatela, Maida i Patricija iz Trsta istakle su da je bolje kupati bez muškaraca.

"Osećamo se slobodno, hodamo mirno u donjem vešu, jer nas vide samo žene. Žena može da dođe i ako nije uradila sve ‘ženske stvari’ poput depilacije i noktiju", naglašavaju.

Novinarima je, inače bilo teže da uđu u deo za žene i decu do 12 godina. Tamo su pravila mnogo oštrija. Ulaz je morala da odobri gradska uprava, a poseta je najavljena preko razglasa svim kupačima.

Rušenje zida – počeo bi "pravi rat".

Vlasti su više puta pokušavale da uklone zid, a o tome se odlučivalo i na referendumu koji je održan 1943. godine. Tamošnji građani su odlučili da zid dug 74 metra ostane.

Poslednji put o zidu je odlučivano kasnih 80-ih, ali su i tada ljudi još jednom glasali da žele da ga zadrže. Zato što je deo sećanja, tradicije i identiteta grada, navodi se.

O ovoj plaži su napisane knjige, a snimljen je i dokumentarac koji je predstavljen na Kanskom festivalu.

Naziv "Pedočino" potiče od reči "pedoci" (na tršćanskom dijalekto “školjke”) ili “pedocio” (vaške). U blizini se nekada nalazila farma školjki, a austrougarski vojnici su navodno obavljali ličnu higijenu na ovoj plaži.

"Lanterna" je omiljena među penzionerima, decom i radnicima, koji ovde provode pauzu. Deca do 12 godina mogu slobodno da trčkaraju između dve zone, a tinejdžeri i odrasli više vole druge plaže.

(JA/EUpravo zato/Poslovni.hr)