Početkom godine uspostavljena su nova pravila na plažama u Grčkoj, kada se govori o ležaljkama. Ministarstvo nacionalne ekonomije i finansija Grčke uvelo je novi zakon za regulisanje plaža i obalnog javnog dobra, po kom površina koja se iznajmljuje više ne može biti veća od 50 odsto ukupne površine plaže.

To znači da ako je ukupna površina plaza 10.000 kilomtara kvadratnih, samo 5.000 sme da ima ležaljke i suncobrane. Osim toga, ležaljke moraju biti udaljene 4 metara od mora.

U posebnim ekološkim zonama površina na kojoj su ležaljke je svedena na 30 odsto, objasnio je početkom godine predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić. On je tada govorio da ta pravila treba da stupe na snagu 1. juna,

Ovaj sistem ima cilj da reši pitanje privatnog zauzimanja javnih plaža. Grčki ustav priznaje obalu zemlje kao javno dobro, osiguravajući građanima neograničen pristup u bilo kom trenutku.

Već se krši

Međutim, turistička sezona na Halkidikiju i ove godine počela je brojnim prekršajima i zadiranjem bič barova u delove plaža koji su namenjeni svima.

I ove godine adresa za žalbe stanovnika Halkidikija jeste Građanski pokret za slobodne i pristupačne plaže na Halkidikiju, odnosno takozvani Pokret peškira, koji je nastao prošle godine i još uvek opstaje. Prve žalbe počele su da stižu polovinom maja, dok se svakog dana na društvenim mrežama mogu videti nove fotografije prekršaja na plažama. Iako je žalbe moguće poslati nadležnim vlastima preko platforme MyCost, stanovnici Halkidikija kažu da još uvek ne vide direktnu intervenciju države, piše Euronews.

Grčka, plaža
Greg Balfour Evans / Alamy / Alamy / Profimedia Plaža u Grčkoj

Kako je prvobitno objavljeno u članku u novinama "MtK", prekršaji su i ove godine česti i najviše se tiču cena ležaljki, činjenice da ležaljke i suncobrani nisu propisno udaljeni četiri do pet metara od mora, kao i da vlasnici barova ne eksploatišu samo 50 odsto plaže, već često i celu plažu.

Najviše žalbi na Pefkohori

Čini se da se Pokret peškira na Halkidikiju najviše bavi Pefkohorijem. Ovo mesto je jedinstveno jer je obala uska i nema dovoljno prostora za ležaljke koje moraju biti ograničene na dva, a negde čak i jedan red.

Prva žalba stigla je 7. juna u vidu fotografije koja pokazuje da se ništa nije promenilo u odnosu na prošlu godinu, pa tako jedan beach bar zauzima i više od 50 odsto plaže. Jedna od nedavnih koja je stigla 12. juna kaže da isti bar ne poštuje ni potrebnu udaljenost između suncobrana i ležaljki, niti udaljenost koju treba da imaju od mora.

Primera radi, jedna pritužba tiče se plaže Trani Amudi gde su dva bič bara zauzela celu plažu i to bez izdatih dozvola i gotovo se spajaju u jedan.

"Vidimo da ne poštuju udaljenost, a nemaju ni dozvolu. Kada odete na sajt i otvorite aplikaciju, ne prikazuje se polje sa dozvolom niti zemljištem koje su zakupili. Trebalo bi da budu četiri metra udaljeni od mora, ali i da se prostiru na samo 50 odsto površine plaže. Vidimo da ništa nije ispoštovano", žali se stanovnik Halkidikija Georgios Teodoridis u razgovoru za "MtK".

Ove godine ima pritužbi i na poznati bič bar u oblasti Ormos Panajas na Sitoniji gde ležaljke besramno zadiru čak i u područja koja pripadaju zaštićenoj oblasti "Natura 2000".

Slično je i u Vurvuruu gde ležaljke doslovno ulaze u plićak mora, prenosi Makthes.gr.

Dodatno oklevaju da prijave

Predstavnici Pokreta peškira strahuju da građani ove godine dodatno oklevaju da prijave prekršaje putem državne aplikacije MyCost.

"Ove godine postoji strah jer se žalbe više ne dojavljuju telefonom policiji već preko aplikacije koja je takođe anonimna. Ali, pitanje je šta se dešava nakon pritužbi, kako će nadležni postupiti i da li će biti provera. Ako dođe hiljadu žalbi samo za Halkidiki, a nadležna državna služba ima samo jednog ili tri zaposlena, onda ne može biti kontrole", zaključuje Teodoridis.

(JA/EUpravo zato/Euronews)